Čakajo nas spremembe napotnic

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Čakalne vrste po oceni ministrice niso le posledica pomanjkanja denarja, ampak tudi slabega vodenja.
Oglej si celoten članek

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je poslancem pojasnila, da čakalne vrste niso le posledica pomanjkanja denarja, pogosto se pojavljajo, ker niso pravilno vodene in bolniki niso pravilno razporejeni. Pojasnila je ukrepe ministrstva za odpravo čakalnih dob, predlog preureditve dopolnilnega zavarovanja pa napovedala do konca leta.

Katere ukrepe za zmanjševanje čakalnih vrst v zdravstvu pripravlja ministrstvo za zdravje, je v okviru poslanskih vprašanj zanimalo poslanca Jerneja Vrtovca (NSi) in Marinko Levičar (DeSUS). "Na žalost ta sistem pri nas ni urejen in ne deluje, kot je zamišljen," ugotavlja ministrica.

Te dni je, kot je pojasnila, pozvala direktorje bolnišnic, da najprej sami z notranjo revizijo ali drugo vrsto nadzora pregledajo čakalne sezname. Po njenih besedah je namreč znano, da se veliko ljudi pojavlja v dveh ali treh čakalnih vrstah. Po pridobitvi teh poročil bodo po njenih napovedih zahtevali tudi pregled Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in šele ko bo nadzor opravljen na vseh nivojih, bodo lahko ugotovili, kakšne so dejanske čakalne vrste in ali so predolge, je poudarila ministrica.

Elektronsko naročanje

Hkrati na ministrstvu pripravljajo tudi spremembe pravilnika o čakalnih vrstah, kjer je po mnenju ministrice problem predvsem pri definiciji napotnic z oznakama hitro in nujno. Ko bomo v Sloveniji predvidoma proti koncu leta vpeljali elektronsko naročanje in elektronski recept, bomo res lahko imeli centraliziran in računalniško voden seznam čakalnih vrst, pri katerem ne bo možno ročno poseganje in popravljanje za nazaj, je pojasnila ministrica.

Čakalnim vrstam se sicer po njenih besedah ne bo dalo v celoti izogniti, gre pa za to, da te ne bodo presegale določenega časovnega obdobja in da bodo tisti, ki potrebujejo zelo hiter pregled pri specialistu, na vrsti v zelo kratkem času.

Ob tem je zavrnila očitke, da v svojem mandatu doslej na področju čakalnih dob ni storila nič. Kot je pojasnila, so se močno zavzeli, da so pridobili 6,6 milijona evrov za odpravljanje čakalnih dob, prav tako pa so pri poslovanju ZZZS uspeli zagotoviti 30 milijonov evrov dodatnih sredstev za presežke programov. "Mislim, da smo v teh mesecih za ta del veliko naredili, se pa strinjam, da je iz preteklosti še veliko nerešenih zadev," je dejala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • mph
    11:42 31. Marec 2015.

    Vsekakor bi ti sam, če bi rabil in bi koga poznal, s studom zavrnil tako nizkotno ponudbo prijatelja mimo vrste. …

  • 09:45 31. Marec 2015.

    Naj pogleda v ZD Bežigrad, kjer so vrste, vse tam , kjer ni naročanja po telefonu. Se zdravniki, v isti …

  • 09:19 31. Marec 2015.

    Se strinjam. Slišal sem že, da bolnišnice zavlačujejo z operacijami, kjer je finančni izplen slab.<br />Ceniki so fiksni in postavljeni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.