Čakalne dobe pri ortodontih: Krivi otroški zobje? Oglasite se čez pet let!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Starša sta poklicala na vsaj deset telefonskih številk, da sta našla prvi termin pri ortodontu za otroka čez približno dve leti. Čakalne dobe so na papirju med nič in štiri leta, v praksi pa so lahko še daljše.
Oglej si celoten članek

"Otroka vpišeš pri osmih letih, a nimaš garancije, da mu bodo zobe popravili do 16. leta," pravi oče sina, ki ga je hotel vpisati k ortodontu, ker bo moral nositi aparat za sobe.

PREBERITE TUDI:


Tam so mu odgovorili, da zaradi presežnega vpisa novih pacientov v leto 2016 in 2017, nove paciente z redno napotnico vpisujejo šele v leto 2018. "Opozoriti vas moramo, da imamo dolgo čakalno dobo tudi za pričetek zdravljenja, in sicer 4,5 do 5 let," je bilo zapisano v sporočilu, ki ga je prejel. "V kolikor bi se vseeno želeli vpisati k nam, nas prosim obvestite in vam damo nadaljna navodila. Prvi možni datum pri nas bi bil v novembru 2018."

Svetovali so mu, da se pozanima še pri drugih specialistih ortodontih s krajšo čakalno dobo, saj ima pravico izbire. 

Starša otroka sta nato poklicala okoli deset različnih ortodontov in si prvi obisk zagotovila čez približno dve leti. 

K ortodontu do 18. leta

Pravico do ortodontskega zdravljenja, ki je krito iz zdravstvenega zavarovanja, ima otrok oz. mladostnik do dopolnjenega 18. leta starosti, če je po doktrinarnih opredelitvah ortodontske stroke pri osebi prisotna srednja, težja ali zelo težka oblika nepravilnosti zob in čeljusti.

Pravico do takšnega zdravljenja imajo tudi zavarovane osebe po tej starostni dobi, če je bila potreba po zdravljenju ugotovljena vsaj dve leti pred dopolnjenim 18. letom starosti. 

Čakalne dobe uradno od 0 do štiri leta

Glede na to, da čakalne dobe znašajo celo do pet let, se je na pregled potrebno naročiti predčasno. Glede na podatke o čakalnih dobah, ki jih objavlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so najdaljše čakalne dobe v Trbovljah in znašajo 1460 dni oz. štiri leta. 

Brez čakalne dobe se je na prvi pregled k ortodontu z redno napotnico po podatkih ZZZS mogoče naročiti v Postojni in Ljutomeru, v 14 dneh pa na Vrhniki. Ko smo pred časom v praksi preverjali čakalne dobe za ultrazvok trebuha, smo pri najkrajših čakalnih dobah ugotovili, da je šlo za napako pri poročanju. Več lahko preberete v članku Da se naročiš na pregled, bi moral vzeti dopust.

E-naročanje še ni zaživelo

15. marca naj bi sicer že zaživel tudi projekt e-naročanja, s katerim bolniku ne bi bilo več treba z napotnico k specialistu po datum za obravnavo ali za operacijo, ampak bi ga lahko naročil kar njegov zdravnik ali sestra iz ambulante prek računalnika. 

A zaradi težav so prehodno obdobje podaljšali. "Poleg tehničnih zahtev pomeni uvajanje eNaročanja tudi organizacijske prilagoditve dela pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti," pojasnjujejo pri Nacionalnem inštitutu za varovanej zdravja. "Predvidoma s 1. oktobrom bodo vsi izvajalci vključeni v sistem."

E-naročanje je tako že sedaj v teoriji mogoče tudi za ortodonte, a se v praksi slabo izvaja. "Sistem eNaročanja je v fazi uvajanja in ga je mogoče uporabljati tudi pri ortodontih," pojasnjujejo pri NIJZ. "Niso pa v sistem vključeni še vsi ortodonti v Sloveniji." 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 14:46 19. September 2016.

    Narobe. Specialistične koncesije podeljuje ministrstvo. Poleg tega ... koncesija nima nobene zveze s čakalno dobo, temveč razpisan program. Plastično povedano, …

  • 07:36 17. September 2016.

    Koncesije podeljujejo občine, ne tvoj Janez.

  • 18:51 16. September 2016.

    Ko sem bil jaz otrok, sem bil deležen vrhunskih zobozdravniških in ortodontskih uslug, brez kakršnihkoli čakalnih dob in to v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.