To se ne bi smelo dogajati, gostje bi morali opozoriti, da jih to moti in ogroža

Foto: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Če bodo konec tega tedna, ko se bodo začeli kazati ti učinki, razmere ugodne, bomo s sproščanjem še nadaljevali, bliže bomo normalizaciji ukrepov in odpiranju šol, poudarja vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović.
Oglej si celoten članek

"Epidemija se umirja, reprodukcijsko število okužb je zdrsnilo pod ena, to je posledica majhnega števila okuženih v populaciji, zaščitnih ukrepov in dela epidemiologov, ki preučijo vse stike,“ pojasnjuje Beovićeva.

Kljub ugodnim številkam pa pristojni še čakajo na učinke sproščanja ukrepov po prvomajskih praznikih. "To je preizkus našega osebnega vedenja, če bodo konec tega tedna razmere enake, bomo s sproščanjem nadaljevali, bliže bomo normalizaciji ukrepov in odpiranju šol,“ dodaja Beovićeva.

Foto: Saša Despot Bojana Beović Sproščanje mora spremljati samozaščitno vedenje vseh ljudi, da prenosov ne bo. Višji higienski standardi pa bodo imeli po njenih ocenah vpliv tudi na druge okužbe dihal.

Opozarja pa na dve nerešeni vprašanji. Glede odpiranja meja Evropska komisija pravi, da mora biti to narejeno soglasno z vsemi državami EU, v začetku pa naj bo omejeno na države s podobnim tveganjem. Pri tem ne gre le za podobnost glede števila okužb, pač pa tudi glede soočanja in ukrepi za preprečevanje širjenja virusa.

Druga zadeva, ki na katero je opozorila Beovićeva, pa so kapacitete zdravstva, saj bo po njenih ocenah drugi val ponovno ustavil zdravstveno dejavnost. „Gre za prostore in kader. Trenutno delo je bilo možno, ker so priskočili na pomoč drugi zdravniki. Vse to so stare težave, povezane s kronično podhranjenostjo slovenskega zdravstva. Izkazalo se je, da je najboljši del slovenskega zdravstva, prav kader.“

Beovićeva je kritična do preveč sproščenega obnašanja v nekaterih gostinskih lokalih: "Po odprtju teras in gostinskih vrtov opažam, da se prostorski standardi ne spoštujejo povsod. Gostinci ponekod z gosti komunicirajo od blizu brez obraznih mask. To se ne bi smelo dogajati, gostje sami bi morali opozoriti, da jih to moti in ogroža."

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 20:14 13. Maj 2020.

    Stara glupa baba, nehaj bluzit, čeprav si podkupljena ali pa samo dovolj neumna! Psihiatrije so povsod! Če pa si plačana, …

  • 10:06 13. Maj 2020.

    same lazi

  • 09:52 13. Maj 2020.

    Kdo je pred dobrima dvema mesecema govoril, da so maske nepotrebne, celo škodljive? Ti isti, ki nam jih zdaj natikajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.