GZS: "Gospodarstvo je v situaciji, kot je še ne pomni"

Foto: Epa
Foto: Epa
Pomoč gospodarstvu je zgolj obliž na rano, meni Cantarutti.
Oglej si celoten članek

Pomankanja energentov na trgu še ni, a trenutne razmere v Ukrajini vnašajo veliko negotovost v poslovanje podjetij ter poglabljajo krizo, povezano z visokimi cenami energentov, so se na včerajšnji seji strinjali člani Strateškega sveta GZS za energetski prehod (SSEP).

"Trenutna geopolitična kriza je energetsko krizo le še poglobila. Gospodarstvo je v situaciji, kot je še ne pomni, saj se ekstremne razmere na strani energentov prenašajo tudi na transportne cene ter nestabilne, visoke cene in slabši dostop do surovin," je poudaril generalni direktor GZS Aleš Cantarutti. Dodal je, da je pomoč gospodarstvu, ki so jo dobili ta mesec, sicer obliž na rano, a da je "podražitev energije od septembra lani mnogo višja od predvidene pomoči na osnovi obsega prihodkov in deleža stroškov energije v poslovnih odhodkih" ter da ne upošteva nastale škode, ki so jo podjetja dejansko utrpela.

Tudi v Sloveniji se družbe že na dnevni osnovi odločajo, ali zaradi stroškov delovati s polno ali zmanjšano zmogljivostjo ali pa začasno zaustaviti proizvodnjo, so pojasnili predstavniki industrije.

Odvisnost od cene plina je danes glavni razlog naraščajočih cen elektrike, menijo v gospodarstvu.

SSEP od vlade pričakuje, da se bo po objavi REPowerEU plana nemudoma odzvala z ukrepi in pomočjo gospodarstvu. Upajo tudi, da se bo v Sloveniji uveljavila uporaba instrumenta izgradnje v javnem interesu pri potrebni bodoči izgradnji novih OVE proizvodnih virov.

Zaskrbljeni pa so glede oprostitve plačila omrežnine za vse porabnike, predvsem zaradi likvidnostnih težav na strani distribucije ter posledičnega zastoja predvidenih investicij v omrežja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:28 16. Marec 2022.

    Kaj Rusi ne prodajajo energentov? Koliko vem jih, pa tudi cene niso dvignili... Živel Janša.

  • 14:30 16. Marec 2022.

    Jansa nima vec casa. Itak je blagajna prazna. Bonboncki svojim volivcem so potalani

  • 14:27 16. Marec 2022.

    ma ta tip stalno joka, kot mila jera. najprej bi odpustil vse necepljene, sedaj mu manjka energentov, čeprav jih je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.