Carina ovadila 15 podjetij

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Za vozila, kupljena v tujini, "pozabili" plačati okoljske dajatve. Slovenska carina ovadila 15 podjetij. Neplačanih dajatev za 7.400.000 evrov.
Oglej si celoten članek

Slovenski cariniki so končali preiskave pri slovenskih družbah, ki so v drugih državah, članicah Evropske unije, kupovali avtomobile, potem pa zadnje niso plačali predpisanih okoljskih dajatev.

Za 17 družb je carina podala predlog za uvedbo postopka o prekršku, 15 slovenskih podjetij pa so ovadili neposredno na tožilstvo. Sumijo jih zatajitve finančnih obveznosti, ki skupaj znašajo kar za 7.400.000 evrov, kar je carina sporočila tudi davčni upravi.

Za katere družbe gre, nam zaradi varovanja podatkov ni uspelo izvedeti, so nam pa na carinski upravi povedali, da gre za družbe iz vse Slovenije.

Novi triki
V zadnjem času je bilo pri družbah, ki kupujejo avtomobile na tujem, vendar znotraj EU, opaziti nov način izogibanja plačilu. Podjetja namreč ne nastopajo neposredno kot kupci vozil iz drugih držav, pač pa jih pridobivajo posredno, prek v ta namen ustanovljenih slamnatih družb in s pomočjo preprodaje prek fizičnih oseb, povezanih z družbo.

Obveznost za vse
Okoljska dajatev se plačuje zaradi onesnaževanja okolja in ustvarjanja odpadkov z izrabljenimi motornimi vozili, ki nastanejo pri uporabi motornih vozil. Obveznost obračuna okoljske dajatve nastane, ko je motorno vozilo prvič dano v promet na ozemlju Slovenije, če gre za proizvodnjo. Če gre za nakup vozila na tujem, pa ob uvozu.

Zavezanec za obračun in plačilo okoljske dajatve je oseba, ki zaradi opravljanja svoje dejavnosti pridobi motorna vozila v drugi državi članici EU in jih vnese na ozemlje RS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.