Carinike in dacarje dali v en koš

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
S 1. januarjem 2014 se bosta združili davčna in carinska uprava.
Oglej si celoten članek

Minister za finance Uroš Čufer je po seji vlade povedal, da se o združitvi obeh uprav govori že dlje časa in da od 1. julija obe upravi že delata skupaj na področju sive ekonomije. S 1. januarjem pa bo tako skupna finančna uprava začela funkcionirati. Kot je dejal, je verzija zakona, ki ga je danes potrdila vlada, usklajen s sindikati.

Finančna uprava že prihodnje leto

Vlada smiselnost združitve davčne in carinske uprave pojasnjuje z ukinitvijo carinskega nadzora na državni meji s Hrvaško, saj je ta sredi leta vstopila v Evropsko unijo. Zaradi širitve Evropske unije pa nadaljnji razvoj sistema pobiranja obveznih dajatev in spremenjene okoliščine za delo carinske službe zahtevajo spremembe tudi pri organiziranju služb, pristojnih za pobiranje obveznih dajatev.

Pobiranje obveznih dajatev bo temeljna naloga novoustanovljene finančne uprave. S tem namenom se bodo posamezni zaposleni, ki so doslej opravljali naloge carinske službe, razporedili na delovna mesta, na katerih bodo opravljali naloge, ki jih v skladu z veljavno zakonodajo opravlja davčna služba.

Finančna uprava RS bo organ v sestavi ministrstva za finance. Sestavljena bo iz generalnega finančnega urada in finančnih uradov. Vlada enkratne stroške združitve ocenjuje na 944 tisoč evrov, v prihodnjih letih pa napoveduje prihranke, ki bodo trajni. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:58 5. December 2013.

    jaz bi predlagal sedanji državni upravi naj predpiše obvezno nošenje črnega oblačila...da malo podpre njihov namen ...strašiti malega človeka ,kakor …

  • 08:52 5. December 2013.

    kakor vidimo na sliki enim je smešno in lepo...naj ustanovijo službe ,ki bodo kos resnični grožnji državi in naj se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.