Cariniki in dacarji bodo eno

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Vlada je pripravila nov predlog zakona o finančni upravi, ki predvideva združitev davčne in carinske uprave.
Oglej si celoten članek

Do združitve naj bi prišlo v štirih mesecih po sprejemu zakona, torej predvidoma v prvih mesecih leta 2014. Vlada smiselnost združitve davčne in carinske uprave pojasnjuje z ukinitvijo carinskega nadzora na državni meji med Slovenijo in Hrvaško, potem ko je ta sredi tega leta vstopila v EU.

Temeljna naloga novoustanovljene finančne uprave bo pobiranje obveznih dajatev. S tem namenom se bodo posamezni zaposleni, ki so do zdaj opravljali naloge carinske službe, razporedili na delovna mesta, kjer bodo opravljali naloge, ki jih v skladu z veljavno zakonodajo opravlja davčna služba.

Z združitvijo obeh služb v enotno finančno upravo se uresničujeta tudi cilj racionalizacije postopkov ter optimizacija stroškov do zdaj ločenih organov. Prav tako se želijo bolje izkoristiti zaposleni, s katerimi razpolagata službi.

Zmanjšanje administrativnih ovir

Združitev uprav bo za zavezance pomenila zmanjšanje administrativnih ovir, poenotenje inšpekcijskih pregledov ter možnost dostopa do skupnih zbirk podatkov. Finančna uprava RS bo organ v sestavi ministrstva za finance. Sestavljena bo iz Generalnega finančnega urada in finančnih uradov.

Združitev uprav naj bi znašala 944 tisoč evrov, v prihodnjih letih pa vlada napoveduje prihranke, ki bodo trajni. Zaradi pričakovane povečane učinkovitosti delovanja finančne uprave pričakuje tudi povečanje prilivov obveznih dajatev v javne blagajne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.