Čas za zdrave spremembe

Foto: Žurnal24 Gibanje je lahko tudi priložnost za druženje. (Foto: Istock photo)
En skupen obrok z zelenjavo ali sadjem na dan, druženje ob gibanju in trdna stališča staršev glede zdravega življenja lahko močno izboljšajo zdravje otrok.
Oglej si celoten članek

Začetek novega šolskega leta je priložnost, da si vsa družina zastavi skupne cilje za izboljšanje zdravih navad. V ta namen so na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) pripravili posebno zloženko, ki bo v pomoč staršem, učiteljem in vsem, ki želijo vplivati na zdravje otrok.

Najpomembnejšo vlogo pri tem imajo starši, poudarjajo na inštitutu. "Starši smo zgled otrokom tudi v smislu zdravega življenjskega sloga, pomembno vlogo igrajo tudi naša stališča do zdravja in do različnih vidikov le-tega," je povedala Helena Jeriček Klanšček. Vse to po besedah Klanščkove vpliva na življenjski slog otrok v letih odraščanja in v obdobju odraslosti.

En skupni obrok na dan
Eden od ciljev, ki si ga družina lahko zastavi za cilj skupno obedovanje vsaj enkrat na dan. "V skupni obed lahko redno vključujemo sadje in zelenjavo in tako izboljšujemo kakovost skupnih obrokov," svetuje Matej Gregorič z IVZ. "Ob tem lahko otroke vključimo tudi v proces nakupa hrane in jih tako postopoma navajamo na ekonomično vedenje ter jim obenem pomagamo rasti v ozaveščene potrošnike," dodaja Gregorič in priporoča, da otroci pomagajo tudi pri pripravi hrane. "Otroku tako dodelimo pomembno vlogo, s tem ko prispeva k skupnemu ustvarjanju dobrin v družini."

Foto: Žurnal24

Otroci potrebujejo več gibanja
Eden od načinov druženja družine je tudi gibanje, ki je hkrati lahko priložnost za pogovor, tvorjenje dobrih odnosov in priložnost za sprostitev od vsakodnevnih stresov in stisk. Za odrasle je priporočljivo vsaj pol ure zmerne telesne dejavnosti na dan, otroci in mladostniki pa potrebujejo še več gibanja. "Družina naj izbere obliko gibanja, s katero se bodo strinjali vsi družinski člani in jo bodo tudi radi izvajali v okviru danih možnosti. Vodilo naj bodo druženje, dobri odnosi in dobra volja," pravi Andreja Drev z IVZ.

Ključna so trdna stališča
Podatki različnih študij kažejo, da veliko mladostnikov poskusi svojo prvo alkoholno pijačo v domačem krogu, do občasnega ali rednega pitja pa je potem le še nekaj korakov. Pomembno je, da so tudi naša stališča do uživanja tobaka in alkohola razčiščena in da jasno postavimo pravila, ki se jih moramo potem dosledno držati. "Pri alkoholu naj velja: Čim manj, tem bolje! Tudi rojstnodnevne in druge zabave lahko potekajo brez alkohola, z okušanjem različnih domačih sokov, torej z zavedanjem, da se lahko zabavamo brez alkohola in tudi brez tobaka," je poudarila Maja Zorko z IVZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.