Častna straža pred predsedniško palačo bo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Kljub prvotnemu nasprotovanju bo pred predsedniško palačo v počastitev dneva državnosti stala častna straža.
Oglej si celoten članek

Slovenska vojska bo ob državnem prazniku pred vhodom v palačo predsednika republike Boruta Pahorja zagotovila častno stražo, je danes potrdil minister za obrambo Roman Jakič.

Po dva vojaka hkrati

Jakič je pojasnil, da je odredba za zagotavljanje častne straže že pripravljena. Urad predsednika republike je ministrstvo danes že obvestil, da soglaša s predlogom postavitve častne straže v počastitev dneva državnosti.

Odredba predvideva, da bo častna straža pred vhodom v predsedniško palačo postavljena na predvečer praznika od 9. ure in ves dan državnosti 25. junija do 21. ure. Zagotavljala jo bosta dva pripadnika garde Slovenske vojske hkrati, je pojasnil Jakič.

Natančen protokol in tudi postopek menjave častne straže bo uredil Generalštab Slovenske vojske. Načelnik generalštaba Dobran Božič je izrazil ponos, da bo Slovenska vojska tudi na ta način zaznamovala državni praznik.

Türk proti, Pahor za

Idejo o postavitvi častne straže pred predsedniško palačo je lani obudil nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. Predlog je predstavil nekdanjemu predsedniku republike Danilu Türku, a se ta za postavitev častne straže ni odločil.

Po prihodu Boruta Pahorja v predsedniško palačo je Hojs predlog ponovno posredoval. Pahor je podprl rešitev, da bi tam stali ob državnih praznikih, saj meni, da je tudi na ta način treba okrepiti zavest, da imamo lastno, suvereno državo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:34 19. Junij 2013.

    Vse bi bilo lepo in prav, če bi vsi tisti, ki nas - narod dnevno futrajo z nebluozami - kaj …

  • 13:35 19. Junij 2013.

    Bo častna straža stražila zlato ribico?Iz pravljic vemo, da zlata ribica izpolnjuje želje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.