“Če bo kriza, lahko jutri primem za lopato in kramp”

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Anto Guberac. Eden od najbogatejših v državi bo volil SDS. Janševa vlada naj za izhod iz krize najprej pospeši investicije. Če bi obdavčili luksuz, bi ga lastniki skrivali.
Oglej si celoten članek

Kaj bi morala po vašem mnenju najprej narediti nova vlada?
Kot gradbenik sem prepričan, da bi morala takoj pospešiti investicije v infrastrukturo – v obnovo državnih cest, termoelektrarne, drugi tir ... Na gradbeništvo je vezanih ogromno drugih panog in to bi bil pospešek, ki bi se poznal v celotnem gospodarstvu.

Kaj pa dvig DDV, pa obdavčitev luksuza?
Nisem za dvig prav nobenega davka. Nekje sem prebral oceno enega od ekonomistov, da se nakazuje grožnja z inflacijo, in dvig DDV je avtomatičen prenos v inflacijo. Proti dodatni obdavčitvi luksuza sem, ker bodo še tisti, ki nekaj imajo, poskušali to prikriti in posledično ne bodo trošili.

Pa še ti redki bogati po zgledu bogatih Francozov ne predlagate, naj vas dodatno obdavčijo.
Ne morete primerjati slovenskih uspešnih podjetnikov s francoskimi, ki imajo že generacijsko tradicijo, pa tudi ustvarjali so v podjetnikom prijaznem okolju. Nisem proti dodatni obdavčitvi najbogatejših, če bo to pomagalo državi. Ampak zase lahko rečem, da je vse moje premoženje v mojem podjetju – nisem si izplačeval dobička, vse je šlo za razvoj podjetja. Pa tudi sicer živim povsem običajno, kot vsi drugi.

Zanimivo, da vas je lani izstrelilo na 49. mesto med sto najbogatejšimi Slovenci – v letu, ko so propadli številni gradbinci.
Ne vem, kaj naj vam rečem na to. Vse, kar imam, je vloženo v podjetje. Nimam računov v tujini, nikoli nisem posloval zunaj. V banki nimam sto tisoč evrov. V tem obdobju, ko sem gradil Grafist, živim precej podobno kot prej; še pred tremi leti sem živel v bloku. Če bo kriza, lahko jutri brez težav primem za lopato in kramp.

Pravijo sicer, da ste na pogorišču koprskega Hidra z dvema samokolnicama in tremi lopatami iz nič naredili uspešno podjetje.
Iz Hidra sem šel leta 1998, ko so ga brez denarja kupili ljudje brez vizije. Dal sem odpoved, številni strokovnjaki so mi sledili. Imeli nismo nobenega kapitala, samo ogromno znanja in volje. Hidro je šel kakšni dve leti po mojem odhodu v stečaj.

Ja, ampak zdaj številni ocenjujejo, da sploh niste na trgu, temveč pri Popovičevem oziroma občinskem koritu.
Mi smo že vsa leta na trgu. Živeli in delali smo dobro tudi, preden je Popovič postal župan. Res pa je, da se v Kopru zadnja leta neprimerno več gradi in tudi mi imamo posledično več dela. Specializirani smo za nizke gradnje in bili smo podjetje z najboljšimi referencami še pred prihodom Popoviča. Ravno te dni smo dobili posel v Sečovljah; delali smo izkop za Nokturno, delamo pri naftnih rezervoarjih na Srminu, pa nikjer ni nobenega župana zraven. Še bi lahko našteval ...

Kaj je po vašem mnenju v državi najbolj narobe – slabo sodstvo, policija, banke, vlada?
Največji krivec za krizo so banke in njihovo nenadzorovano dajanje kreditov v preteklosti. Poznam ogromno ljudi, ki so dobili posojila na lepe oči, jaz pa jih nisem mogel dobiti za normalne, transparentne in netvegane posle.

Konkretno katera banka je bila takšna?
Na primer NLB. Moja izkušnja z njo je zelo slaba – ko sem kupoval objekt v Portorožu, nisem mogel dobiti kredita. Odobrili so mi ga v podružnici v Kopru, iz Ljubljane pa je prišla politična prepoved in niso mi ga smeli dati.

Menda bo prihodnje leto še huje. Kako se pripravljate na to?
Ja, še huje bo. Edino, kar lahko rečem, je, da nobenemu delavcu ne bom ostal dolžan. Če ne bo dela, bomo ustavili; moji ljudje ne bodo lačni na gradbiščih in ne bodo po mesecih poštenega dela šli po paket hrane na Rdeči križ. Poskušal bom zagotoviti delo; maksimalno smo se že racionalizirali, nismo pa še odpuščali in upam, da tudi ne bo treba.

Koga boste volili?
To je moja osebna stvar. Vsekakor je koprski župan razsoden človek, ki dobro ve, kaj je za Koper in Obalo najboljše. Menim, da je stavil na pravega konja.

Torej Janšo?
Da, ker tokrat uporablja avion (smeh).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:49 23. November 2011.

    In se nasloniš na njo! Spoki k HDZ tam je tvoje mesto!

  • xy
    00:00 21. November 2011.

    obogatel je pa tudi na račun nogometnega kluba Koper. Lopatke pa še od daleč ni videl od peskovnika naprej

  • 06:28 20. November 2011.

    eni so nevarni ...za nas delavce!! Poslušati je treba razum...vse drugo vodi v totalni razpad države..samo ena cesta je k …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.