Če ga zalotite, ga lahko pridržite

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vlomi. Vse več jih je tudi v stanovanjih. Storilcu lahko, če ga zalotite, vzamete prostost.
Oglej si celoten članek

Policisti so letos v Podravju obravnavali že 28 vlomov v stanovanja, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Največ vlomov je še vedno v stanovanjske hiše, a so ti upadli za slabo polovico in jih je bilo v prvem polletju 2011 nekaj manj kot 130. Kjub temu pred odhodom na dopust posebna previdnost tudi v stanovanjskih blokih ne bo odveč.

Več vlomov podnevi in pozimi

Mišljenje, da se največ vlomov zgodi v nočnem času in v času dopustov, je zmotno. Kot nam je povedal Bojan Kitel iz PU Maribor, se namreč vlomi v stanovanjske objekte praviloma izvršujejo podnevi, v manjšem številu se dogajajo tudi ponoči. "Dogajajo se v vseh dneh in mesecih. Nekoliko več vlomov v stanovanjske hiše pa beležimo na prehodu v zimski čas (med 16. in 20. uro), ko tema v stanovanjskih hišah vlomilcem, zelo verjetno, signalizira odsotnost stanovalcev," pravi Kitel in dodaja, da hiš, v katerih živijo starejši ljudje, ki so večinoma doma, praviloma ne ogrožajo vlomilci, so pa večkrat tarča roparjev.

Manj priložnosti, manj vlomov

Stanovanjske hiše so sicer za vlom bistveno bolj privlačne in ranljive, zato je tudi večina vlomov storjenih s plezanjem na balkon in vstopom v hišo skozi odprta ali priprta okna. "Absolutne varnosti in obrambe pred vlomi ni," meni Kitel in opozarja, da ljudje še zmeraj zmotno mislijo, da se vlomi pri nas ne dogajajo. Tako pogosto puščajo odklenjena vrata, odprta okna, orodja, lestve in druge pripomočke dostopne vlomilcem, kar poveča možnost za vlome.

"Vzpostaviti je treba tudi medsosedsko varnostno solidarnost, ne spuščati v stanovanjski blok neznacev, ki prosijo za odprtje vhodnih vrat prek domofona, imeti več skeptičnosti in nezaupljivosti do neznanih in sumljivih oseb, zabeležiti morebitno registrsko številko vozila, ki ga takšne zaznane osebe uporabljajo, in te podatke sporočati policiji," svetuje Kitel.

Vlomilcu lahko vzamete prostost

Tistemu, ki je zasačen pri kaznivem dejanju, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, kar pomeni tudi pri vlomu, sme vsakdo vzeti prostost. A policija opozarja, da je pri tem treba biti previden in ne preveč tvegati. Če vlom le zaznate, pa je treba počakati zunaj napadenega objekta in takoj obvestiti policijo.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:33 1. Avgust 2011.

    kakšna nora dežela, kjer ljudstvo posebej poučujejo, da vlomilca "lahko zadržijo ali pa mi, ROFL! -vzamejo prostost." O ti norci …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.