Če je šel on, grem pa še jaz...

O vse večji neodgovornosti in neobčutljivosti voznikov za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol

Statistika je zgovorna. Vsak dan na cestah po svetu umre 3.300 ljudi, od tega jih je vsaj tisoč mlajših od 25 let. Huje in lažje telesno poškodovanih je vsak dan več kot 30 milijonov ljudi. Prometne nesreče so glavni razlog za smrt mladih med 15 in 29 letom, skupaj pa so po svetu razlog za več kot dva odstotka vseh smrti. Večina jih je sicer v državah v razvoju.

V Sloveniji na cestah vsako leto ugasne okoli 130 življenj. Večina zaradi alkohola in objestnosti, ki sta, vsaj tako se zdi, manifestacija vse bolj instant načina življenja. Navadili smo se, da imamo informacije nenehno na dosegu roke, brez mobilnikov si življenja ne znamo več predstavljati, ljudje brez navigacije sploh ne znajo več voziti po krajih, ki jih ne poznajo. V življenju se mora vse odvijati s svetlobno hitrostjo - tudi v prometu. Kaj si pravi voznik, ki prevozi rumeno luč na semaforju v zadnjih izdihljajih, si lahko le predstavljam. Najbrž gre nekako takole: "Zakaj bi čakal? Če je šel ta pred mano, grem pa še jaz.". Ko je v igri prečkanje železnice (po možnosti mimo spuščene zapornice), pa doda še: "Saj je ravnina in vse vidim.

Med vozniki se je razvil strašljiv občutek neodgovornosti in neobčutljivosti - ne le za svojo varnost, pač pa tudi varnost drugih - pa naj gre za voznike motornih koles, avtov, šoferji tovornjakov pa so sploh poglavje zase. Saj poznate zgodbo z avtoceste, ko gre prvi 80 km/h prehiteva pa ga drugi, ki vozi 2 km/h hitreje.

Alarmantne pa razmere postanejo, ko takšne posameznike začne oponašati množica - kar se je zgodilo v video posnetku, ki nam ga je poslal bralec iz Kamnika. Kot v članku pravi strokovnjak za promet Andrej Brglez: "Dlje kot stojiš v koloni in ne zapelješ prek tirov, bolj se počutiš izigranega. To se lahko aplicira tudi na druge sfere življenja, od plačevanja davkov in položnic naprej."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.