Če ne bo hujšega, bo Bratuškovo pustil pri miru

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Miro Cerar ne bo več odpiral vprašanja o kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko, razen če se pojavijo nove okoliščine.
Oglej si celoten članek

Miro Cerar je hkrati obljubil, da bo njegova vlada v primeru, če se bodo pojavile kakšne nove okoliščine ali se bo zgodilo kaj spornega - na primer pri zaslišanjih kandidatov v Evropskem parlamentu ali v Sloveniji - zadevo nemudoma obravnavala. Protikorupcijske komisije, ki preučuje, ali ima samopredlaganje odhajajoče premierke znake korupcije, pri tem ni izrecno omenil.

Ni mu všeč, a je, kar je

Cerar je priznal, da mu odločitev o kandidatni listi ni bila po volji, a trdi, da ni imel niti nima zdaj novene pravne možnosti, da posega v to odločitev, ki je bila v pristojnosti odhajajoče vlade.

Bratuškovi je Juncker namenil izjemno visok in pomemben položaj v komisiji in v interesu Slovenije je, da ima komisarja s čim večjimi pooblastili in močnim resorjem. Zato je treba sedaj zanemariti osebne ocene in interese ter ravnati državotvorno, je poudaril Cerar in dodal, da je zadeva zdaj v domeni evropskih institucij. "Počakati moramo, ali bo Bratuškova prestala preizkus kompetentnosti v Evropskem parlamentu", je opozoril.

"Tožarjenje škoduje Sloveniji"

Cerar želi, "da se ta zgodba tukaj zaključi". K tovrstni državotvorni drži je pozval tudi vse ostale v slovenski politiki in jih obenem okrcal, češ da je "v nasprotju z demokratično kulturo in slovenskimi interesi", da se znova pojavlja "tožarjenje Slovenije pred institucijami EU". Zaradi ravnanja, ki da škodi ugledu Slovenije v tujini, je Cerar še posebej pokritiziral evropske poslance iz Slovenije in jim sporočil, da imajo vso možnost, da s svojega položaja "na dostojen in legitimen način" vplivajo na imenovanje komisarjev, ne pa da se prerekajo in kritizirajo Slovenijo v tujini.

Alenka Bratušek se seje odbora ni udeležila. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 09:13 18. September 2014.

    Do vratu v političnem "sranju"!

  • 07:31 18. September 2014.

    Pa ja ne šteješ sebe med pošten in deloven narod?

  • 07:30 18. September 2014.

    Bi kar tebe naguzil,če bi se predstavil,teslo semleto!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.