Če ostane tako, se bomo na ta dan že lahko znebili policijske ure

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Če bo dinamika epidemije sledila zadnjemu ocenjenemu reprodukcijskemu številu, bomo pogoje za rumeno fazo izpolnjevali že čez manj kot mesec dni.
Oglej si celoten članek

Projekcije matematika dr. Janeza Žiberta, ki sodeluje pri COVID-19 Sledilniku, predpostavljajo, da se v nadaljevanju ne bo nič spremenilo in da bo dinamika epidemije sledila zadnjemu ocenjenemu reprodukcijskemu številu R (ki je trenutno 0.881). 

Foto: Dr. Janez Žibert Projekcija širjenja virusa

Sodeč po njegovih izračunih (podrobnejše informacije na tej povezavi) bomo pod mejo 500 hospitaliziranih v bolnišnicah padli že 8. marca, torej manj kot čez mesec dni. Padlo bo tudi dnevno število umrlih. Izpolnjen bo prvi pogoj za rumeno fazo. 

Dr. Janez Žibert, profesor na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani in na Univerzi na Primorskem, ki se z matematičnim modeliranjem COVID-19 v Sloveniji ukvarja od samega pojava bolezni v Sloveniji ter s svojimi epidemiološkimi modeli sodeluje tudi v COVID-19 sledilniku in je bil član skupine za modeliranje COVID-19 na ministrstvu za zdravje, objavlja projekcije širjenja virusa v Sloveniji. 

Po zadnjih podatkih smo v oranžni fazi, kakšni bodo rezultati danes?

Trenutno znaša dnevno število okužb 848, hospitaliziranih pa je 945 bolnikov, a smo še vedno v rdeči fazi. Po današnjem sestanku vlade bo jasno, ali lahko pričakujemo nove sprostitve, ki nas sodeč po semaforju ukrepov čakajo ob prehodu v oranžno fazo. Velja pa opozoriti, da bo vlada upoštevala tudi današnje podatke, kar lahko povprečje še spremeni in nas premakne nazaj v rdečo fazo. 

Foto: STA Semafor

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:06 10. Februar 2021.

    Tako bo kot bo Janez rekel, si bo že izmislil kakšen drug semafor, zaprti bomo do jeseni ker se boji …

  • izy
    08:00 10. Februar 2021.

    Ko pridemo na zeleno se bomo znebili tudi vlade in vseh levih, ki so bili že ministri oz, predsedniki?

  • 07:26 10. Februar 2021.

    Odprite že 1x občine, banda pokvarjena!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.