Če poteče status

Foto: Žurnal24 Ker je delo v času stavke upočasnjeno, na ZZZS svetujejo, naj zavarovanci z urej
Stavka. Na koprski enoti zavoda za zdravstveno zavarovanje so sprejemanje strank omejili na nujne primere.
Oglej si celoten članek

Na uredništvo smo prejeli opozorili staršev dveh študentov, ki jima je včeraj potekel status. Prva mati trdi, da je po telefonu poskušala izvedeti, kako urediti zdravstveno zavarovanje za svojo hčer, a na telefonske klice na koprski enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni nihče odgovarjal. Druga trdi, da je njen sin poskušal zadeve urediti osebno, a ni mogel niti mimo vratarja.

Brez obveznega zdravstvenega zavarovanja seveda ni mogoče skleniti niti dodatnega zavarovanja. “Lahko se zgodi, da bo kdo potreboval zdravniško oskrbo, pa ne bo imel urejenega zdravstvenega zavarovanja – to pomeni, da bo samoplačnik stroškov in to ne po svoji krivdi,” je med drugim zapisal eden od staršev v elektronskem pismu, ki smo ga prejeli.

Kaj morajo delati
Uslužbenci ZZZS morajo tudi med stavko opravljati vse nujne naloge, mednje spadajo na primer odjava, prijava in spremembe glede obveznega zdravstvenega zavrovanja. Odpravili smo se na koprsko enoto ZZZS, kjer so zatrdili, da so zaradi stavke sprejemanje strank sicer omejili. “Sprejemamo pa vse nujne primere, tudi zahtevke, prijave, odjave, spremembe in vsa potrdila o šolanju, ki prispejo po pošti ali jih stranke osebno prinesejo. Vse tudi dnevno evidentiramo,” so poudarili.

Zavarovani še 30 dni
Povejmo, da za vse študente, ki jim poteče veljavnost potrdila o šolanju, velja tako imenovano 30-dnevno tolerančno obdobje, v katerem lahko nemoteno uveljavljajo zdravstvene storitve. “Če jim je status potekel konec septembra, pomeni, da se zavarovanje za urejeno šteje do 30. oktobra. Če bi potrebovali zdravniško pomoč, bi jo torej lahko uveljavljali nemoteno,” so pojasnili na ZZZS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.