Če si vinjen, nisi pijan

Foto: Žurnal24 (Foto: Barbara Milavec)
Uporaba besede vinjen v zvezi s prometnimi nesrečami škodi ugledu vina, zato naj po novem policisti uporabljajo besede alkoholiziran ali pijan, protestirajo vinarji in vinogradniki.
Oglej si celoten članek

Da naj policisti pazijo, kaj zapišejo v poročilo o prometni nesreči, so predstavniki kmetijsko gozdarske zbornice, vinarjev in vinogradnikov opozorili notranje ministrstvo.

V dopisu so razložili: "Slovar slovenskega knjižnega jezika pojasnjuje besedo vinjen kot stanje, v katerem se človeku zaradi zaužite alkoholne pijače zmanjša sposobnost normalnega, razsodnega razmišljanja in ravnanja, nikakor pa to ne pomeni pijanosti." Kot pravijo, slovar po drugi strani pijanost opredeljuje kot stanje, ko človek zaradi alkohola ne ravna normalno in se opoteka.

Ministrstvu zato predlagajo nabor naslednjih besed za pisanje policijskih zapisnikov: pijan, alkoholiziran, pod vplivom alkohola. Pričakujejo tudi odgovor ministrstva, ali bodo odslej upoštevali njihov nasvet.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.