Če ste brez zapisnika, se lahko obrišete pod nosom

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Za padce na ledu na pločnikih, parkiriščih, podhodih, parkih ...med 200 in deset tisoč evri odškodnine, vendar le, če je nezgoda uradno evidentirana
Oglej si celoten članek

"Te dni nas je poklicalo že ogromno ljudi, ki so padli na ledu in se poškodovali ter se zanimali za možnost odškodnine. Le redki pa zahtevek lahko dejansko uveljavljajo,"  razlaga Jure Peer,  strokovnjak na področju odškodninskega prava. 

Naslednji dan je že prepozno

Osnova za to, da se sploh lahko začne postopek za odškodninski zahtevek, je uradni zapisnik. "Velikokrat se zgodi, da človek pade, pa sprva sploh ne ve, da se je poškodoval, bolečina in oteklina se pojavijo kasneje, zaradi tega je treba na urgenco ...vendar je takrat že prepozno. Največ zavrnitev odškodninskih zahtevkov s strani zavarovalnic je iz tega razloga," razlaga Peer. 

Tako se je zgodilo tudi invalidu na vozičku, ki je padel na zelo poledenelem podhodu. Na pomoč je klical brata, ki ga je odpeljal domov, naslednji dan pa je moral zaradi hudih bolečin na urgenco. Odškodnine ne bo dobil, ker na kraju dogodka ni bil narejen uradni zaznamek, v tem primeru torej policijski zapisnik. Foto: EPA Sneg v Bostonu

Kdo lahko evidentira nezgodo?

"Če se je denimo oseba poškodovala na javni površini, s katero upravlja komunalno podjetje Ljubljana in bomo zahtevek naslovili na mestno občino, bodo odgovorili, da o dogodku niso bili obveščeni in ga zavrnili," razlaga Peer. 

Če se nezgoda zgodi na javni površini, je najbolje poklicati policijo. Če padete pred ali v trgovini, lahko uradni zaznamek naredi odgovorna oseba v trgovini. Odškodninski svetovalci svetujejo tudi fotografiranje kraja nezgode in nepravilnosti, nepočiščenega, ledenega in neposipanega predela, zaradi katerega je prišlo do padca. 

Odškodnine od nekaj sto do nekaj tisoč evrov 

Višina odškodnine je odvisna od več dejavnikov,  – ali gre za soodgovornost ali ne, vrsta in obseg telesnih poškodb, potek zdravljenja, ali gre za zmanjšanje življenjskih aktivnosti, ali so nastale trajne posledice, oblika duševnih bolečin, primarni in sekundarni strah, starost oškodovanca, njegove aktivnosti v prostem času, njegov poklic in delo, ki ga upravlja, njegov družinski status ...

Lažja poškodba: med 2500 in 4000 evri

"Če  vzamemo primer stranke, ki se je pri padcu utrpela zvin gležnja ter udarec v glavo, lahko računamo, da bo okoli dva tedna nosila longeto nato bo potrebovala nekaj fozioterapij, skratka, je utrpela lažje telesne poškodbe, bo zahtevana odškodnina znašala med 2500 in 4 tisoč evri," razlaga Peer. Odškodninski zahtevek bodo zavarovalnici izstavili, ko bo zdravljenje zaključeno

Foto: Anže Petkovšek sneg Voznik tovornjaka, ki je v delovnem času med hojo po službenem dvorišču zdrsnil na ledu in si lažje poškodoval zapestje, je dobil sem odškodnino v višini štirih mesečnih plač. Odškodnine v zunaj pravdnem postopku gibljejo od okoli 200 pa vse do več deset tisoč evrov.

Večinoma zunajsodne poravnave

Največ odškodovancev se odloči za zunajsodno poravnavo. "Odškodnina, ki se na tak način sklene z zavrovalnico, je lahko nižja, vendar pa je na sodnih poravnavah potrebno računati na stroške odvetnika, poleg tega se postopki na sodišču vlečejo več let," razlaga Peer. 

Odškodnino od zavarovalnice lahko oškodovanci dobijo le, če ima podjetje, ki je odgovorno za javno površino oziroma prostor, kjer se je škodni primer zgodil, zavarovano splošno civilno odgovornost. V nasprotnem primeru lahko oškodovanec sproži sprva zunaj pravdni postopek zoper odgovornega ali v najslabšem primeru tožbo na pristojnem sodišču.

Ker v zimskih razmeraj veljajo posebni pogoji, zaradi katerih je seveda potrebna tudi naša pazljivost, se upravljavci javne površine oziroma zimske službe pogosto zagovarjajo, da sta poledenelost in spolzkost običajna in ju ni mogoče povsem preprečiti, oziroma je nemogoče očistiti čisto vsaki centimeter površin. Odškodninska odgovornost je v takšnih razmerah po njihovem deljna. Če to dokažejo, je odškodnina nižja. 

Kaj pa poškodba na mojem dvorišču?

Za javne površine so torej odgovorni upravljalci javnih površin oziroma zimske službe, kaj pa zasebne površine? Ali lahko nekdo, ki je padel na našem dvorišču, od nas zahteva odškodnino? 

"Zavarovalnica bo tak zahtevek zavrnila, saj nepovabljen nima pravice hoditi po zasebnem zemljišču. Imeli smo primer, ko je moški, ker so bili ob cesti parkirani avtomobili, prečkal privatno zemljišče in se poškodoval na odprtem jašku. Zavarovalnica je tak zahtevek zavrnila," pojasni Peer. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 14:21 8. Januar 2016.

    Slovenci imajo toliko za povedati čez Američane - pa čeprav ni večjih pohlepnežev in iskalcev brezdelja kot pri nas.

  • 12:53 8. Januar 2016.

    Meni se zdi to nagnusno kako bi nekateri radi prišli do tujega denarja. Kako je lahko nekdo drug odgovoren če …

  • 10:39 8. Januar 2016.

    Ob tem naj omenim,da je potrebno vsako nezgodo prijaviti policiji ! In kaj se zgodi ! Če je nezgoda na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.