"Čebele potrebujejo pomoč danes"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Slovenski čebelarji so se zaradi slabe čebelarske letine znašli v težavah.
Oglej si celoten članek

"Država bi se morala zavedati, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja čebel," opozarjajo slovenski čebelarji, ki se v težkih časih, s katerimi se letos soočajo, obračajo na državo. "Več kot 70 odstotkov sadja je odvisnega od opraševanja čebel. Slovenski čebelarji z našo kranjsko sivko vsa leta brezplačno skrbimo za opraševalni servis samoniklih in gojenih rastlin," poudarjajo in ob tem dodajajo, da se v tujini ponekod ta servis plačuje tudi več kot 100 evrov na čebeljo družino. V Sloveniji bi znesek plačevanja takega zneska znašal približno 15 milijonv evrov, pravi Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. 

Pričakujejo pomoč od države

"Naš predlog Ministrstvu za kmetijstvo in okolje je bil, da se vsem čebelarjem zagotovijo finančna sredstva v višini najmanj 5 evrov na čebeljo družino," pravijo. Pet evrov na čebeljo družino pomeni približno devet kilogramov sladkorja, kar je nekje 70 odstotkov sladkorja, ki ga čebelja družina potrebuje za zimsko oskrbo. "Državo bi to stalo dobrih 700.000 evrov, kar je zanemarljivo v primerjavi s tem, kar letno omogočajo čebele z opraševanjem. Predlagamo še, da se čebelarjem, ki čebelarijo z več kot 40 čebeljimi družinami, nameni še dodatna pomoč, predvsem v odpisu pavšalne obdavčitve, plačila socialnih prispevkov," dodajajo na ČZS.

Razočarani nad odzivom politike

Čebelarji so strankam in pristojnemu ministrstvu poslali dopise, v petek pa naj bi se sestali z ministrom v odhodu Dejanom Židanom. Noč je dejal, da je bilo ministrstvo zelo neoperativno od padca vlade. Razočaran je tudi nad odzivom stranke SMC, si bo čas za čebelarje našla enkrat po 15. septembru. "Čebele potrebujejo pomoč danes, so živa stvar," je opozoril Noč. 

Zmanjkalo zdravil

Čebelarji se soočajo tudi z izbruhom varoze. "Do letos je nakup zdravil financiralo ministrstvo, zato se trg o tem ni oblikoval, teh zdravil ni na trgu," je poudaril Vlado Avguštin s čebelarske zveze.

Junija je veterinarska uprava zdravila naročila, a jih je zmanjkalo. Sedaj morajo čebelarji čakati več tednov, da bo na vrsti novo naročilo. "Trg zdravil za varozo naj se uredi tako, kot je urejeno za ostale bolezni živali in v ostalih državah EU - zdravila so v veterinarskih ambulantah in specializiranih trgovinah vse leto," je izpostavil Avguštin. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.