"Celo Janez Janša je verjetno rekel, kje so jih našli"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"To vodstvo je delalo tako slabo televizijo, da je volitve izgubilo," je na novinarski konferenci stavkajočih novinarjev RTV Slovenija dejal voditelj oddaje Studio City Marcel Stefančič.
Oglej si celoten članek

"To je težek, čustven trenutek, stavka ni lahka zadeva," je na zboru delavcev, zaposlenih na RTV Slovenija, kjer danes poteka opozorilna stavka, dejala predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković. Pred javnim radijem in televizijo se zbrala množica ljudi, ne le zaposlenih na RTV Slovenija pač pa tudi podpornikov iz drugih medijskih hiš in nekdanjih zaposlenih v informativnem programu TV Slovenija.

"Ni nam ostalo nič drugega!"

Foto: Saša Despot Protest rtv "Žalostni smo, da se v državi članici EU dogaja težka orbanizacija," je dejala Milinkovićeva in poudarila, da pritiske, diskvalifikacije,  doživljajo že dlje časa. "Ni nam ostalo nič drugega. Tu smo, ker želimo ustaviti agresijo in omogočiti svobodo govora! Borimo se za obstoj javnega medija. Naša glavna zahteva je depolitizacija javnega RTV," je ob močnem aplavzu dejala Milinkovićeva. 

Stavkajoči zahtevajo uredniško in institucionalno avtonomijo, spoštovanje profesionalnih, programskih in etičnih standardov, zahtevajo umik škodljivih sklepov Programskega sveta, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV. Zahtevajo socialni dialog in plačano stavko.

Če sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev ne bo razrešen do 30. 5. 2022, zahtevajo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

"Vodstvo je delalo tako televizijo, da je volitve izgubilo"

"Pred volitvami so javno televizijo prelevili v propagandni volilni stroj, že to razlog, da bi vodstvo moralo oditi. Vodstvo ne pozna javne televizije, je ne obvlada, ne spoštuje, gre za norčevanje iz televizije in publike. Še več, to vodstvo je delalo tako televizijo, da je volitve izgubilo. Celo Janez Janša je verjetno rekel, kje so jih našli," je dejal Marcel Stefančič, voditelj oddaje Studio City. 

Svet RTV Slovenija bo danes razpravljal tudi o vrnitvi Studia City z Marcelom. Svetniki bodo sicer odločali o ponovnem imenovanju Natalije Gorščak za direktorico TV Slovenija. Je edina kandidatka, ki se je prijavila na že ponovljeni javni razpis.

"Veliko bo treba vzdržati"

Foto: Saša Despot Protest rtv "Mi vsi smo RTV, z današnjo udeležbo dajete jasen znak, da smo na pravi poti, stojimo z vami v prvih vrstah, dosegli bomo socialni dialog in ohranili avtonomijo novinarstva," je obljubila predsednica sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik. 

"Borba ni in ne bo lahka, a je nujna," je poudarila Petra Lesjak Tušek, predsednica društva novinarjev. "Današnja stavka ni konec, je začetek maratonskih prizadevanj. Igrali bodo na karto izčrpavanja, ustrahovanja, lomljenje enotnosti, sejanje dvomov, strahu. Vse to je treba vzdržati."

"Da ukinjene oddaje niso dobro gledane, je laž," je opozorila Marta Razboršek, predsednica Aktiva novinarjev na TV Slovenija. Aktiv novinarjev je drastičnim spremembam, ki jih je lani potrdil svet RTV, nasprotoval, vendar njihove pripombe niso bile upoštevane. Razborškova je poudarila še, da je gledanost informativnega programa katastrofalno upadla.  Kot je povedala, so bile težave že prej, a "tako hudo, kot je zdaj še ni bilo". Razborškova je opozorila še, da je Slovenija prvič na lestvici novinarskih svobod padla pod Hrvaško.

3. februarja je bila ukinjena tudi edina zunanjepolitična oddaja Globus. Voditelj oddaje Adrijan Bakič je poudaril, da se je s tem izgubila oddaja, ki je s sodelovanjem izkušene dopisniške mreže, osvetljevala in osmišljala pomembne svetovne dogodke in obenem nudila zunanji pogled na domače dogajanje. Kot je ob tem opozoril Bakič, se obljube o več zunanjepolitičnih vsebinah doslej niso izpolnile. 

Solidarnost in podporo stavkajočim so izrazili tudi urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin, radijec Aleš Kocjan v imenu aktiva novinarjev Radia Slovenija, glasbeni urednik in voditelj Andrej Karoli, direktorica Centra Rog Renata Zamida, direktor Mini Teatra Robert Waltl in dolgoletni televizijski voditelj in dopisnik Tone Hočevar. 

"Nismo nikogaršnji hlapci"

'Marcel Štefančič je izgubil oddajo, ker je izrekel nekaj kritičnega na javni tribuni. Ponavljamo: Več nas je kot njih in vemo, kdo smo. Mi smo javni RTV, nismo nikogaršnji hlapci,'' je na koncu dejala Milinkovičeva.

Program javne televizije in radia danes poteka neokrnjeno, na sporedu pa so prispevki, s katerimi skušajo javnost opozoriti, kaj se dogaja na javnem RTV. "Danes stavkamo tako, da stavkamo na delovnih mestih. Naša stavka je unikatna, takšne stavke do sedaj še ni bilo. Stavkamo proti vodstvu RTV in ne proti vladi, kot je bilo to v preteklosti," je poudarila Milinkovićeva. 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 11:47 24. Maj 2022.

    Zato pa referendum! Takšnega ‘neodvisnega’ skropucala ne bom plačeval!

  • 05:49 24. Maj 2022.

    Ko ste pa tiho in pridno podpirali koronanorijo in strašili ljudi vsak dan, dve leti ste pa bili tiho. OdHebite!

  • 22:10 23. Maj 2022.

    Od dons do jutr o samo še Franjo Trčk in pa Marko Bandelli

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.