Cena parkiranja s 25 na 140 evrov

Foto: Saša Despot parkomat, plačilo parkirnine
Cena parkiranja za občane iz starega dela Celja zrasla s 25 na 140 evrov. V Kranju parkirnine ni, v Izoli triletna dovolilnica stane 22 evrov, v Mariboru dveletna 144, v Ljubljani enoletna 100 evrov.
Oglej si celoten članek

Številni Celjani so nejevoljni, saj je mestni svet na decembrski seji brez večjih zavor sprejel predlagano podražitev parkiranja za občane iz starega mestnega jedra. Stanovalci so do letos za letno dovolilnico denimo na parkiriščih v Mestnem parku in na železniški postaji plačali 25 evrov. Po novem bodo za parkiranje pri Mestnem parku plačali dvakrat več, ob železniški postaji jih bo dovolilnica stala 80 evrov, na parkiriščih Spodnji grad in Muzejski trg pa celo 140 evrov.

Nekateri ogorčeni prebivalci, ki občinskim funkcionarjem zamerijo tudi to, da jih o spremembi niso obvestili, so že napisali peticijo in jo poslali na občino. Po naših informacijah odgovora še niso dobili. Tudi na naša vprašanja glede pojasnitve razlogov za takšno podražitev z občine Celje še čakamo.

In kakšna je ureditev v nekaterih drugih občinah?
Nova Gorica: na določena stanovanja po ena dovolilnica
Vodja redarske službe v Novi Gorici Vojmir Turk nam je povedal: "V samem mestnem jedru imamo z modro barvo označena parkirišča (modre cone), ki so v bližini poslovnih, upravnih, trgovskih, rekreacijskih in drugih središč in so namenjena kratkotrajnemu parkiranju od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure. Ena ura parkiranja na modri coni stane 0,85 evra. V središču mesta so stanovalci Ulice Tolminskih puntarjev 2a, stanovalci Kidričeve ulice 18 in člani Obrtne zbornice na Ulici Gradnikove brigade 6 pridobili po eno brezplačno dovolilnico za parkiranje pred njihovim blokom." Meni, da se bo število parkirišč sprostilo z izgradnjo parkirne hiše v Eda centru.

Kranj: "Težav s parkiranjem ni"
Na Oddelku za razvoj in investicije na občini Kranj pravijo: "Stanovalci, ki imajo stalno ali začasno prebivanje na območju za pešce, imajo možnost pridobiti dovolilnico, ki jim velja, dokler izpolnjujejo pogoj stalnega ali začasnega prebivanja v mestnem jedru. Za parkiranje jim ni treba plačevati parkirnine. S parkiranjem problemov v Kranju nimajo, ker imajo poleg brezplačnih javnih parkirnih prostorov v mestnem jedru na voljo še tri parkirišča izven mestnega jedra, kjer lahko parkirajo brezplačno."

Izola: 22 evrov za tri leta
Na občini Izola pa so nam povedali, da imajo občani možnost, da lahko eno vozilo parkirajo v starem delu Izole. Podlaga za to je odločba, ki jo posamezniku izdajo za obdobje treh let. "Strošek omenjenega triletnega parkiranja skupaj z upravno takso znaša 22 evrov. Občani starega mestnega jedra pa imajo poleg tega dodatno možnost, da po znižani ceni, in sicer 8,4 evra, kupijo mesečno dovolilnico, s katero lahko parkirajo na vseh plačljivih parkiriščih v okolici mestnega jedra."

V Ljubljani prebivalci starega dela za letno dovolilnico odštevajo 100 evrov; za parkirišče v garažnih hišah pa mesečno 50 evrov.

Maribor: 144 evrov za dve leti
Z občine Maribor so nam sporočili, da dovolilnico izdajo "vsakomur, ki izkaže stalno bivališče na območju, kjer je uvedeno plačilo parkirnine in ima registrirano vozilo. Dovolilnica se za stanovalce izda za dveletno obdobje in ne zagotavlja prostega parkirnega mesta. Cena dovolilnic znaša 144 evrov za dveletno uporabo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.