Cena tega živilskega izdelka zamrznjena

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vlada bo namenila pomoč živinorejcem in čebelarjem.
Oglej si celoten članek

Vlada je na današnji seji sprejela dva odloka za pomoč kmetijskemu sektorju. 

Prvi odlok naslavlja pomoč živinorejcem zaradi visokih cen in izpada krme v letu 2022. Upravičenci za pomoč so živinorejse kmetije, ki redijo najmanj dve glavi velike živine, in sicer ob pogoju, da sami zagotavljajo pridelavo krme za lastne živali z minimalno obtežbo 0,9 glave živine na hektar. Pogoja sta še, da so te kmetije prijavile škodo v letošnjem letu in da so vpisane v register kmetijskih gospodarstev.

Pomoč je razdeljena na dve kategoriji. V prvo spadajo živinorejci, ki so zabeležili med 30 in 60 odstotki škode, v drugo pa pridelovalci, ki so beležili nad 60 odstotkov škode, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Skupna pomoč živinorejski panogi bo znašala 4,5 milijona evrov.

Pomoč čebelarjem z vsaj štirimi čebeljimi družinami

Drugi sprejeti odlok določa finančno nadomestilo zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi v čebelarskem sektorju. Do pomoči so upravičeni čebelarji, ki imajo vsaj 4 čebelje družine. Povprečni znesek pomoči na posamezno čebeljo družino znaša 10 evrov. V okviru pomoči čebelarjem bo vlada namenila okrog 2 milijona evrov, je dejala ministrica Irena Šinko.

Čebelarska zveza Slovenije se je ob tem zavezala, da ne bo dvigovala cen medu, razen za stopnjo inflacije.

Ukrepi so bili sprejeti soglasno s sodelovanjem vseh deležnikov, tako profesionalnimi kot ekološkimi čebelarji, Kmetijsko gozdarsko zbornico, Zvezo podeželske mladine in Sindikata kmetov, je še dodala Šinko.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 15:30 24. November 2022.

    zamrznjena, razen za... spelte se s takimi. torej bo cena zvišana. vsi bi si radi vkalkulirali inflacijo, samo v plačah …

  • 15:16 24. November 2022.

    Očitno je cena medu dovolj visoka. Sicer si ne morem misliti, kaj točno bi pridobil z 10 € na panj, …

  • 14:17 24. November 2022.

    Saj ceno medu so že prej svinjsko dvignili. Sedaj jo bodo z lahkim srcem zamrznili. Sigurno so bile krive Ukrajinske …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.