Cene nespremenjene, inflacija nižja

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Rast cen na letni ravni se je nekoliko znižala in je zdaj 1,4-odstotna.
Oglej si celoten članek
Skupna rast cen hrane v prvih dveh mesecih letošnjega leta je bila višja kot v enakem obdobju v preteklih petih letih. Letos se je tako hrana v povprečju podražila že za 3,5 %. V enakem obdobju leta 2008 je bila rast 2,3-odstotna, povprečna rast cen v preostalih štirih letih pa 1,2-odstotna. (Statistični urad)

Rast cen na letni ravni se je po podatkih Statističnega urada nekoliko znižala in je zdaj 1,4-odstotna. V enakem obdobju lani je bila 1,3-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast pa je ostala 1,9-odstotna. V enakem obdobju lani 0,8-odstotna.

Najvišjo letno rast cen smo zabeležili v skupini alkoholne pijače in tobak, za 8,3 %. Sledile so skupine stanovanje, hrana in brezalkoholne pijače, komunikacije, zdravje , stanovanjska oprema, izobraževanje, raznovrstno blago in storitve  ter prevoz.

Cene se niso spremnile
V februarju 2011 se cene življenjskih potrebščin v primerjavi s prejšnjim mesecem v povprečju niso spremenile. Skupna letošnja rast cen je ostala negativna, in sicer –0,8-odstotna. Blago se je podražilo za 0,6 %, storitve pa so se pocenile za 1,3 %. Med blagom je bilo trajno blago dražje za 0,7 %, blago dnevne porabe za 0,6 %, poltrajno blago pa za 0,3 %, so sporočili iz Statističnega urada RS.

Gibanje cen življenjskih potrebščin so februarja zaznamovali običajni sezonski dejavniki, zvišanje cen nafte na svetovnih trgih pa je vlada ublažila z znižanjem trošarin, so pojasnili na Umarju.

V februarju 2011 so se cene zvišale v  komunikaciji (za 1,3 %). Povišale so se tudi cene hrane in brezalkoholne pijače (za 0,8 %), prevoza (za 0,6 %), alkoholnih pijač in tobaka, obleke in obutve ter stanovanja (v vsaki za 0,5 %), stanovanjska oprema (za 0,3 %) ter raznovrstno blago in storitve (za 0,2 %).

Zaradi nižjega RTV prispevka, nižje cene
Po podatkih Statističnega urada, so se februarja  cene znižale le v dveh skupinah: rekreacija in kultura ter zdravje. V skupini rekreacija in kultura so se najbolj pocenile kulturne in druge storitve (za 34,6 %), predvsem na račun nižjega RTV-prispevka. Opazneje se je pocenila tudi oprema za šport (za 7,0 %). Podražili pa so se v povprečju: počitnice v paketu (za 2,3 %), časopisi (za 2,0 %) ter cvetje in izdelki za vrtnarstvo (prav tako za 2,0 %).

V četrtem četrtletju 2010 je bila gospodarska rast 2,1‑odstotna, v letu 2010 pa 1,2-odstotna.

Bruto domači proizvod se je zvišal
V zadnjem četrtletju 2010 se je bruto domači proizvod (BDP) v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2009 realno zvišal za 2,1 odstotka, v primerjavi s tretjim četrtletjem 2010 pa je bila njegova vrednost, popravljena za vpliv sezone in števila delovnih dni, višja za 0,6 odstotka.
V letu 2010 se je BDP po podatkih Statističnega urada, prvi oceni realno zvišal za 1,2 odstotka. Njegova vrednost v tekočih cenah je bila 36.061 milijonov evrov ali 17.602 evra na prebivalca.

Direktor Umarja Boštjan Vasle je ob tem opozoril, da je na izračun inflacije v februarju pomembno vplivala tudi enkratna sprememba rtv-prispevka.

 

Gospodarska gibanja v četrtem četrtletje 2010 so bila podobna tistim v predhodnih četrtletjih. Zunanje povpraševanje še naprej ostaja najbolj pomemben dejavnik pozitivne gospodarske rasti, čeprav se je dinamika njegovega povečevanja nekoliko umirila. Nasprotno velja za uvoz, ki je porasel bolj kot v predhodnih četrtletjih. Nekoliko bolj pozitivno kot v predhodnih obdobjih je na rast BDP vplivala rast domačega trošenja, ki se je povečalo za 2,2 odstotka, so še sporočili iz Statističnega urada.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.