Cene poletele v nebo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Cene izdelkov v Sloveniji so se v primerjavi z letom 1991 močno povišale. Najbolj cene cigaret, kave in frizerjev.
Oglej si celoten članek

Življenje v Sloveniji je bilo leta 2011 bistveno dražje kot pred 20 leti, v brošuri o gibanju cen ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj.

Daleč najbolj so se podražile cigarete. Kadilci so lahko z zneskom, ki ga danes odštejejo za zavojček, leta 1991 kupili kar 64 zavojčkov. Bistveno se je podražila tudi kava, cene katere so se najbolj povišale med letoma 2006 in 2008, ko se je Slovenija privajala na evro. Za isti znesek, kot ga danes odštejete za skodelico kave, bi leta 1991 dobili kar 23 kav. Obisk frizerja pa je postal skorajda razkošje. Za toliko, kolikor danes odštejete za eno pričesko, ste lahko leta 1991 celo leto dvakrat na mesec obiskovali frizerja.

Težave z inflacijo

Po pojasnilih direktorja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjana Vasleta je imela Slovenija v letih pred prevzemom evra velike težave z inflacijo, vstop v evroobmočje pa je kljub blagemu cenovnemu šoku ob prevzemu skupne valute prinesel makroekonomsko stabilnost in inflacija ni več predmet makroekonomskih neravnotežij, poroča STA.

Največjo inflacijo smo sicer beležili v 80. letih prejšnjega stoletja. Takrat je v povprečju znašala 114 odstotkov, leta 1989 pa je bila na letni ravni kar 2818-odstotna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 20:29 9. Junij 2012.

    Kdo lansira tako zgrešene članke v javnost? saj to je že družbena odgovornost, ker ta oseba poneumlja narod in po …

  • zic
    10:35 9. Junij 2012.

    npr. mene to popolnoma nič ne zanima, niti mi ni pomemben podatek o kvaliteti našega življenja, zaradi mene so lahko …

  • 10:30 9. Junij 2012.

    Vsekakor so cene res narasle. Narasle so tudi nekatere plače posebnežev predvsem v državnih firmah in ustanovah. Iz razmerja 1 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.