Cene stanovanj najnižje po 2006

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Cene stanovanjskih nepremičnin so v povprečju proti koncu leta 2012 dosegle najnižje ravni po letu 2006 in še naprej počasi drsijo navzdol.
Oglej si celoten članek

"To kaže na vse večje cenovno prilagajanje ponudbe povpraševanju. Tudi pri novogradnjah, česar v preteklosti nismo bili vajeni," ugotavlja Gurs. A o krizi nepremičninskega trga še ne gre govoriti, dodaja.

Kmetijska zemljišča rastejo

Trend padanja povprečne cene zemljišč za gradnjo se je na ravni države zaradi majhnega povpraševanja pričakovano nadaljeval tudi v zadnjem četrtletju lani, v danes objavljenem četrtletnem poročilu, ki se naslanja na začasne podatke, piše Geodetska uprava RS (Gurs).

Kot navaja, se povprečne cene kmetijskih in gozdnih zemljišč v primerjavi z letom prej niso bistveno spremenile, kažejo pa rahel trend rasti.

Cene najbolj padle v Kopru

Povprečna cena prodanega rabljenega stanovanja pa se je na ravni države v preteklem letu znižala za slabe štiri odstotke in še naprej kaže trend počasnega padanja. Bolj ali manj močan trend padanja cen stanovanj se kaže tudi v vseh večjih mestih. Povprečne cene rabljenih stanovanj so tako na najnižji ravni od začetka sistematičnega spremljanja realiziranih cen v letu 2007.

Med večjimi slovenskimi mesti sicer izstopa Koper, kjer je bila povprečna cena prodanega rabljenega stanovanja v zadnjem četrtletju za skoraj 15 odstotkov nižja kot v enakem četrtletju leta 2011.

Med oktobrom in decembrom lani se je na letni ravni bolj od slovenskega povprečja, in sicer za okoli šest odstotkov, znižala tudi povprečna cena rabljenega stanovanja v Ljubljani. Četrtletna cena se je prvič od začetka spremljanja cen spustila pod 2300 evrov na kvadratni meter.

Za približno šest odstotkov je padla še povprečna cena rabljenega stanovanja v Kranju, medtem ko se je v Celju znižala za manj kot štiri odstotke, v Mariboru pa le za dobra dva odstotka.

Upadel tudi promet

Čeprav se je v drugi polovici preteklega leta obseg evidentiranega prometa večine obravnavanih vrst nepremičnin zmanjšal, po začasnih podatkih za zadnje četrtletje po navedbah Gursa še ni mogoče zanesljivo govoriti o splošnem trendu padanja prometa z nepremičninami na slovenskem trgu.

V Ljubljani, kjer je bil v tretjem četrtletju lani promet s stanovanji za devet odstotkov manjši kot leto prej, so v zadnjem četrtletju zaznali ponoven porast prometa. Že po začasnih podatkih se je evidentiran promet povečal za štiri odstotke.

Podobno velja za Celje, kjer je bil evidentirani promet v tretjem četrtletju kar 29 odstotkov manjši kot leto prej, v zadnjem četrtletju lanskega leta pa se je že po začasnih podatkih okrepil za dva odstotka.

V Mariboru, kjer se je na polovici lanskega leta še kazal trend rasti števila kupoprodaj stanovanj, se je položaj v tretjem četrtletju začel spreminjati. V primerjavi s tretjim četrtletjem leta 2011 je bilo sicer evidentiranih le za dva odstotka manj kupoprodaj stanovanj. Kot so pojasnili v Gursu, je tako mogoče reči, da se obseg prometa s stanovanji v zadnjem letu v Mariboru ni bistveno spremenil.

Trend prometa s stanovanji v Kranju zaenkrat ne kaže nobenih sprememb.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.