Ceno izdelkom znižajo tudi do 80 odstotkov

Foto: Anže Petkovšek Sadje je čedalje dražje.
Foto: Anže Petkovšek Sadje je čedalje dražje.
Pri petih slovenskih trgovcih – Mercatorju, Sparu, Tušu, Lidlu in Hoferju, smo preverili kakšne popuste ponujajo na izdelke, ki so pred iztekom roka trajanja.
Oglej si celoten članek

Problem odpadne hrane, ki jim preteče rok uporabe ali kakovostno ni ustrezna, predstavlja enega večjih izzivov v trgovinah, pravijo pri Tušu. Zato so, podobno kot drugi trgovci pri nas, uvedli sistem optimizacije naročanja izdelkov, še posebej tistega iz svežega programa ter s krajšim rokom trajanja.

Pri diskontnem trgovcu Hoferju pravijo, da se nadzor kakovosti vrši že ob dostavi izdelkov v centralno skladišče. Če izdelki odstopajo, si pridržujejo pravico, da izdelek vrnejo delno ali v celoti. Strogo preverjanja kakovosti izdelkov, predvsem svežih se nadaljujejo v trgovinah, ponavadi na vsaki dve uri, zatrjujejo trgovci.

Veliko pekovskih izdelkov ponujajo sami

S tem so uspeli količine izdelkov, ki bi jih morali zavreči zaradi neustrezne kakovosti ali preteka roka uporabnosti, spravili na minimum. Zelo dober primer je prodaja kruha in pekovskega peciva. Pri Mercatorju poudarjajo, da v želji, da so izdelki čim bolj sveži, veliko peciva in kruha pripravijo in dopečejo v trgovini. Trgovci s svojimi pekarnami nadzorujejo količino spečenega in prodanih pekovskih izdelkov, tisto kar zvečer potrošniki ne kupijo, pa ponudijo po znižani ceni.

V Intersparu je tak kruh znižan do 50 odstotkov, v Lidlu ostanke zalog pakiranih pekovskih izdelkov dobaviteljev naslednji dan ponujajo po 50 odstotkov znižani ceni, pri Mercatorju nepakiran kruh dobaviteljev po 50 odstotkov znižani ceni ponujajo uro pred zaprtjem trgovin, pri Hoferju pa odgovarjajo, da kruhu ustrezno znižajo ceno.

Slabo sadje in zelenjavo umikajo sproti

Sadje in zelenjava se v trgovinah pregleduje večkrat dnevno, neprimerno se izloči. V trgovinah Spar cene nižajo samo bananam nižje kakovosti, ki ostanejo od prejšnjega dne, v trgovinah Interspar pa je sadje slabše kakovosti običajno kupcem po znižanih cenah na voljo v dopoldanskem času. Pri Lidlu sadeže, ki ne ustrezajo standardom, sproti umaknejo s prodaje. Nekaj ur pred zaprtjem ceno znižajo zgolj izdelkom, kjer želijo preprečiti morebiten prevelik ostanek. Enako velja v Hoferju, kjer si prizadevajo na policah prodajati vsak dan le sveže izdelke, pri Mercatorju pa poudarjajo, da nekatere zrele sadeže, ki so primerni za uživanje, zložijo v vrečke na posebna mesta, kjer so naprodaj po močno znižani ceni. To je običajno vsaj 50 odstotkov redne cene. Pri tem poudarjajo, da sta kdaj domače sadje in zelenjava včasih na pogled ne tako „lepa“, a zato nič slabše kakovosti. Običajno je prej nasprotno. Domače sadje in zelenjava sta bolj sveža, saj za razliko od uvoženih izdelkov do trgovin ne prepotuje veliko kilometrov in ni obdelana s sredstvi za ohranjevanje svežine, pojasnjujejo pri Mercatorju.

Nekateri izdelki znižani že mesec dni pred iztekom roka

Drugi izdelki, jogurti in drugi mlečni izdelki, kot je sir, so po znižani ceni na voljo tudi več dni ali par tednov pred iztekom roka uporabe.  Pri Lidlu pravijo, da ceno jogurtom znižajo sedem dni pred iztekom roka trajanja, ceno posameznim sirom pa celo en mesec pred iztekom roka.

Na vprašanje, za koliko spustijo ceno izdelkom, ki se jim izteka rok trajanja so nam pri Sparu odgovorili, da od 25 do 50 odstotkov, pri Mercatorju od 50 do 80 odstotkov, za tista živila, ki imajo kritični rok trajanja, pri Lidlu je ta odstotek med 30 in 50.

Odziv potrošnikov dober

Čeprav si trgovci zaradi optimizacije postopkov prizadevajo število izdelkov pred iztekom roka trajanja znižati na minimum, zato ponudba tovrstnih izdelkov prej pada, kot narašča, pa je odziv potrošnikov vedno dober, pravijo pri Tušu. Pri Hoferju pojasnjujejo, da povpraševanje kupcev po znižanih cenah izdelkov iz dnevne košarice živil (kruh, sadje, zelenjava), potrjuje njihovo cenovno občutljivost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:26 26. Avgust 2013.

    To je dobra politika, da se cene izdelkov, ki bi jih tako ali drugače uničili pred rokom znižajo. To so …

  • 21:13 25. Avgust 2013.

    vejo naši politiki da jemo gnilo sadje...samo nekdo ima od tega dobiček!! Vemo pa kako nekateri politiki delajo...za 20.000 € …

  • 21:13 25. Avgust 2013.

    vejo naši politiki da jemo gnilo sadje...samo nekdo ima od tega dobiček!! Vemo pa kako nekateri politiki delajo...za 20.000 € …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.