Cenzura za denar

Foto: Žurnal24 Kljub odločbi o zatemnitvah so na sedežu Žurnala24 dostopne vse prepovedane sple
Bwin. Po novem ga bo lahko zatemnilo le sodišče.
Oglej si celoten članek

Spletne strani tujih ponudnikov spletnih iger na srečo bo po novem lahko “zatemnilo” le sodišče.

Ministrstvo za finance je včeraj že objavilo predlog sprememb zakona o igrah na srečo, s katerim se želi vlada otresti očitkov o cenzuri interneta. Spomnimo, zakon, po katerem je lahko zatemnitev ponudnikov interneta zahteval urad za nadzor nad prirejanjem iger na srečo (UNPIS), je začel veljati šele pred dobrim mesecem.

Golobičevi berejo počasi

Hitrost. Nad cenzuro interneta se je pridušalo tudi ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki ga vodi Gregor Golobič. Kot so nam pojasnili na ministrstrvu za finance, pa Golobičevi uradniki v medresorskem usklajevanju na predlog sprememb niso imeli nobenih pripomb. Prvič so jih izrazili, ko je državni svet izglasoval veto in je morala vlada o tem podati mnenje.

UNPIS je izdal odločbe o omejitvi dostopa za tri tuje ponudnike Bet-at-home, Expekt.com in Bwin.com, vendar so strani večinoma še dostopne, saj se je večina ponudnikov interneta na odločbe pritožila.

Manjkajoči milijoni
Domači ponudniki iger na srečo državi plačujejo koncesijo, iz katere se financirajo humanitarne, invalidske pa tudi športne organizacije.

Letos bo 24 invalidskih in 63 humanitarnih organizacij prejelo 22,5 milijona evrov. Tujci pa koncesije ne želijo plačati. Mimogrede, spletne strani imajo vsi omenjeni tudi v slovenščini.

“Pred časom smo naredili analizo, ki je pokazala, da so invalidske in humanitarne organizacije zaradi teh ponudnikov oškodovane za okrog deset milijonov evrov na leto,” pojasnjuje Janez Jug, predsednik Fundacije za financiranje humanitarnih in invalidskih organizacij.

Blokado spletnih strani iger na srečo poznajo v Italiji in v Estoniji, v Belgiji bo začela veljati v začetku prihodnjega leta, v Franciji pa je pripravljen osnutek zakona, ki bo blokado omogočil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.