Cerar: Nič ne vem o tem, da bi dvignili DDV

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Predsednik vlade Miro Cerar pravi, da vlada ne razmišlja o dvigu DDV. Dejal je, da mu za zdaj ni znana nobena razprava, ki bi bila namenjena kakršnemu koli dodatnemu dvigu DDV.
Oglej si celoten članek

Danes naj bi po njegovih napovedih zaokrožili nekatere temeljne usmeritve v zvezi s proračunom za naslednje leto, do rebalansa pa bo prišlo šele v januarju, zato pogajanja z občinami in drugimi segmenti družbe še vedno potekajo. Vlada išče rešitve, ki bodo konstruktivne in ne bodo nikogar pahnile pod rob preživetja oziroma normalnega delovanja, ki pa bodo hkrati omogočile, da preživi tudi država, je obljubil Cerar.

Cerar je zatrdil, da so tudi s sindikati vodili konstruktiven dialog, na trenutke sicer nekoliko napet, a so z njimi uspeli doseči skupno rešitev. Enako pričakuje, da se bo zgodilo z občinami, in upa, da bo tudi vodstvo gospodarske zbornice spoznalo, da lahko tudi z njimi najdejo primerne rešitve, če bodo le sposobni dokazati, da so zmožni dialoga. Kot je dejal, vsak dan dokazujejo, da je skozi socialni dialog in dialog s partnerji mogoče najti rešitve, ne pa tako, da nekdo postavlja ultimate, ali z neresnicami o tem, kaj se dogaja, zavaja javnost.

"Ne vem, ali se predstavniki gospodarske zbornice ali kdo drug, ki na nek divji način kritizirajo vlado, zavedajo, v kakšno stanje je bila ta država pripeljana. Vlada se s tem ukvarja več kot dva meseca. Menim, da zelo učinkovito, in mislim, da moramo samo skupaj nadaljevati po tej poti," je dejal Cerar.

Po njegovem prepričanju ravno to, da jim je uspelo doseči dogovor s sindikati javnega sektorja in predstavniki študentske organizacije, kaže na to, kako se lahko z dialogom najdejo rešitve. Zdaj se dogovarjajo z občinami in prepričan je, da bodo pogajalci tudi tukaj dosegli konstruktivne rešitve. Predvsem pa se bodo morali v naslednjem letu posvetiti glavnemu poslanstvu te vlade - projektom, ki bodo Slovenijo pognali v nadaljnji razvoj, je dejal Cerar.

Paket sprememb v pravosodju

Vlada bo danes obravnavala pet sprememb zakonov s področja pravosodja. Z novelo zakona o sodniški službi želi zaostriti postopke in merila za izbiro sodnikov, z novelo zakona o sodiščih pa Sodnemu svetu naložiti pripravo kodeksa sodniške etike.

Državnotožilski svet bo moral sprejeti kodeksa državnotožilske etike, nova komisija za etiko in integriteto pa bo sprejemala načelna mnenja glede spoštovanja omenjenega kodeksa. S predlogom novele se predlaga tudi novosti glede dodeljevanja tožilcev na specializiranem tožilstvu.

Med rešitvami, ki jih ministrstvo predlaga v noveli o brezplačni pravni pomoči, so ukinitev prvega pravnega nasveta, poenostavitev prošnje za brezplačno pravno pomoč in uskladitev kriterijev in postopka ugotavljanja materialnega položaja prosilca za brezplačno pravno pomoč s postopkom za ugotavljanje upravičenosti do drugih pravic iz javnih sredstev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:31 11. December 2014.

    Ljudje proti elitam ali civiliziranje revolucije<br />Medtem ko nekateri tehniki modrujejo o rušenju Cerarjeve vlade in o vzpostavitvi nekakšne tehnične …

  • 11:54 11. December 2014.

    Čaka na klic in navodila Golubiča

  • 09:38 11. December 2014.

    Ali je res tak bučman da ne ve ali pa laže.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.