Cerkev bo plačala prvič

Foto: Delo
Foto: Delo
Pedofilija. Žrtvi prisojena odškodnina. Cerkev naj bi se pritožila.
Oglej si celoten članek

"S sodbo in odškodnino 50 tisoč evrov smo seznanjeni. Nismo je še proučili, vendar se bomo najbrž pritožili," so včeraj za Žurnal24 pojasnili v pravni pisarni mariborske nadškofije.

Zadoščenje za žrtev

Sodbo, ki sicer še ni pravnomočna, je 30. novembra mariborsko okrožno sodišče izdalo v odškodninski tožbi zoper mariborsko nadškofijo, celjsko škofijo in Župnijo Artiče, ki jo je vložila ena izmed farank župnika Karla Jošta. Ta naj bi jo kot mladoletno spolno zlorabil. Za civilno tožbo se je odločila zaradi hudih telesnih bolečin in zdravstvenih težav, ki so posledica spolnih zlorab. Od Cerkve je zahtevala 140 tisoč evrov odškodnine.

"To je zanjo zadoščenje po vseh bolečinah, ki jih je doživela zaradi zlorab,"
je za Žurnal24 povedal njen zagovornik Rok Čeferin. Dodal je, da je to prvi primer v Sloveniji, in kolikor ve, tudi v Evropi, ko mora Cerkev zaradi pedofilije žrtvi plačati odškodnino.

"Pedofile kaznovati"

Po besedah mariborske nadškofije se zavedajo, da bo ta primer "zagotovo odmeven", zato bodo sodbo še posebno proučili. Čeferin pa je dejal, da mora Cerkev dojeti, da "je treba pedofile kaznovati, ne pa premestiti".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:31 2. December 2011.

    Ja ja, zdaj že sv. petra za r... drži.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.