"Cerkev ni bogata"

Foto: Saša Despot Andrej Glavan Foto: Saša Despot Andrej Glavan Foto: Saša Despot Andrej Glavan
Andrej Glavan, ki je začasno prevzel vodenje ljubljanske nadškofije, meni, da sta odstopa Stresa in Turnška posledica delovanja zlih si ter da je mariborska nadškofija najrevnejša na Balkanu.
Oglej si celoten članek

Po včerajšnjem odstopu Antona Stresa in Marjana Turnška z vrha Katoliške cerkve v Sloveniji je danes pred medije stopil novomeški škof Andrej Glavan, ki bo začasno vodil ljubljansko nadškofijo, postal pa je tudi novi predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK).

"Včerajšnja presenetljiva novica o odstopu obeh nadškofov zelo žalostno odmeva v slovenski cerkveni javnosti, toliko bolj, ker sta dve leti prej odstopila že dva nadškofa, Uran in Kramberger. To je velik duhovni pretres za slovensko Cerkev. Cerkev stoji na trdnem temelju, na Kristusu, in je bistveno ne more omajati nobena zunanja sila, pa vendar lahko ti dogodki v marsikom zamajejo vero in zaupanje," je uvodoma povedal Glavan.

Krivda nepravično padla na nadškofa

Ko je bil na svetovnem srečanju mladih s papežem Frančiškom v Riu de Janeiru, je videl, da v Cerkvi niso le težave, kot jih doživljamo pri nas: "V Cerkvi se dogajajo tudi take preizkušnje, kot jih doživljamo v nekaterih slovenskih škofijah. To dogajanje je sad nerazumljivega delovanja zlih sil, saj ju racionalno težko dojamemo in razumemo."

Po njegovem mnenju je "teža krize, odgovornosti in s tem krivde za katastrofo v mariborski škofiji, ki je zelo kompleksna in zamotana, padlo nepravično le na dve pleči". Včeraj sta namreč oba izjavila, da nista največja krivca za finančni polom. "Zato je tako odločitev še težje sprejeti," je povedal in dodal, da si v Cekrvi morajo zaupati in da je lahko usodno, če se izkaže, da vsi niso vredni zaupanja.

Stresa in Turnška občuduje

"Občudujem oba nadškofa, da sta pokazala velik in pravi čut do Cerkve in ponižno sprejela sklep iz Rima, čeprav ga težko razumemo," je še dejal novomeški škof in dodal, da ga bolijo izjave nekaterih nedobronamernih ljudi, da odstop in opravičilo nadškofov ne zadoščata ter da bi morala mariborska nadškofija delničarjem povrniti škodo: "Kako naj škofija, ki je na beraški palici, kot še nikdar v zgodovini, karkoli povrne, saj bo ostala celo brez nepremičninskega premoženja, finančnih sredstev pa itak nima kje vzeti." Po njegovih besedah je mariborska nadškofija najrevnejša na Balkanu.  

Glavan sicer upa, da bo Sveti sedež čim prej našel novega ljubljanskega nadškofa metropolita. Ob tem zagotavlja, da zaradi starosti in zdravstvenega stanja ni nobene možnosti, da bi ta položaj sam sprejel. Pravi, da bo zanj to naporno, a da se ne bo preselil v Ljubljano, saj bo ljubljansko nadškofijo vodil kar iz Novega mesta. Vodil je ne bo drugače, kot jo je Stres, tudi pomembnejših odločitev ne bo sprejemal. 

Rode: Odhod dveh zglednih pastirjev ne bi smel načeti zaupanja

Na odstop nadškofov se je odzval tudi kardinal Franc Rode. "V tem trenutku preizkušnje za Cerkev na Slovenskem hočem poudariti svojo zvestobo svetemu očetu z iskrenim sprejemanjem njegove odločitve, hkrati pa izražam svojo bratsko bližino in podporo v molitvi gospodoma nadškofoma Stresu in Turnšku. V tej zadevi sem storil vse, kar je bilo v moči, da bi se našla najprimernejša rešitev, vendar v zavesti, da je končna odločitev v rokah svetega očeta. Odhod dveh zglednih pastirjev ne bi smel načeti zaupanja slovenskih vernikov v Cerkev, katere vogelni kamen je Kristus," je povedal Rode.

Nista kriva, le dobra

Stres in Turnšek se bosta zdaj po navodilih svetega sedeža za eno leto umaknila iz javnega življenja; prvi bo odšel v tujino in se posvetil študiju filozofije, drugi pa bo ostal v Sloveniji in bo študiral teologijo. Ali bosta potem vodila kakšno od župnij pri nas ali v tujini, je zdaj prezgodaj napovedovati, pravi Tadej Strehovec, generalni tajnik SŠK. Ta je poudaril, da njun odstop ne pomeni, da sta bila po cerkveni zakonodaji spoznana za kriva, ampak sta odstopila v dobro slovenske Cerkve. Izpostavil je še, da ni bil Stres tisti, ki je vodil holdinga Zvon 1 in 2, ter da bi morali odgovornost nositi tudi upravi holdingov: "Mariborska nadškofija je največja finančna žrtev zloma holdingov." 

Glavan pa je poudaril, da ga jezijo zapisi, da je slovenska Cerkev bogata. "Večina škofij razen ljubljanske životari." Izpostavil je tudi, da mariborska škofija pred finančnim zlomom ni pošiljala milijonov evrov v davčne oaze, ampak da so ti v bankah in podjetjih ter da jih je država zaplenila. Slovenski škofi pa so še posebej zaskrbljeni zaradi napovedanega predloga vlade Alenke Bratušek, da obdavči objekte, v katerih se izvaja verska dejavnost. "V primeru uveljavitve bo to prav gotovo pripeljalo do omejevanja verske svobode," pravijo v SŠK in dodajajo, da jih skrbijo tudi informacije, da se pripravlja nov zakon o verski svobodi. Prepričani so namreč, da ga obstoječega večina verskih skupnosti podpira in da ni potrebe po spremembah. Po besedah škofov je v teh težkih časih tudi treba zavestno opustiti ideološke razprave.   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • dd
    11:18 2. Avgust 2013.

    V zapor, zaradi kraje pa ne bodo šli?? Eno opravičilo, pa verniki vse odpustijo??<br />Bravo papež Fančišek, vsaj navadni ljudje …

  • 10:05 2. Avgust 2013.

    Spoznanje<br />Milijoni in milijoni smo spoznali, da so krščanstvo, njegova morala, njegove vrednostne sodbe, še posebej pa njegove »vrednote« najlepši …

  • 08:40 2. Avgust 2013.

    kako mu paše ta zlati prstan v taki revni cerkvi

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.