Černač: Bliža se zamenjava Brezigarjeve

Foto: Žurnal24 Barbara Brezigar (Foto: BOBO)
Poslanec SDS Zvonko Černač dvome Zaresa o nepristranskosti generalne državne tožilke Barbare Brezigar v vseh primerih, povezanih z Janezom Janšo, razume kot napoved njene zamenjave.
Oglej si celoten članek
"Dokler so se glede Barbare Brezigar oglašali samo poslanci Zaresa, je bilo mogoče to njihovo vnemo in zagnanost še pripisati nepoznavanju stvari, danes, ko se je oglasil drugi človek Zaresa Bogdan Biščak, pa je postalo popolnoma jasno, da se je vladajoča politika namenila zamenjati generalno državno tožilko," je v odzivu na izjavo generalnega sekretarja Zaresa zapisal Černač.

Glede kazenskega pregona zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda pa je poslanec prepričan, da je šlo "za hude in z nobenim dokazom podkrepljene obtožbe, ki so se nanašale na enega od najvišjih predstavnikov naše države", zato je bilo pričakovati, da se bodo pristojni organi nemudoma odzvali. Po Černačevem mnenju je tako bistveno vprašanje, zakaj se postopek proti Berglundu ni že zdavnaj začel, in ne, zakaj se je začel, kot se sprašujejo v Zaresu.

Dvomljiva nepristranskost Brezigarjeve

"V Zaresu  smo skeptični, ko gre za nepristranskost Barbare Brezigar, sploh kadar je vpleten Janez Janša,''
je dejal generalni sekretar stranke Zares Bogdan Biščak. Zato so se odločili za dopolnitev poslanskega vprašanja, ki so ga pred 14 dnevi zastavili generalni tožilki Brezigarjevi in nato še pravosodnemu ministru Alešu Zalarju

 
 

Samo še vprašanje časa je, kdaj bo zares prišlo do zamenjave generalne državne tožilke.

Zvonko Černač, poslanec SDS

 
Biščak je dejal, da je vprašanju sledil živčen odziv Brezigarjeve, češ da se na državno tožilstvo znova izvaja politični pritisk in da niso dolžni dajati nobenih poročil o svojih ukrepih. Minister pa bi moral dati pojasnila, ''saj bi bilo primerno, da se razčistijo dvomi o nepristranskosti tožilke''.

Ker je zdaj po Biščakovem mnenju popolnoma jasno, da je pristojna državna tožilka ovadbo proti Berglundu zavrgla, bi bilo po njegovih besedah treba odgovoriti še na dve vprašanji.

Zanima jih, kateri so bili razlogi, ki so vodjo državnega tožilstva vodili do drugačne odločitve glede ovadbe zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, kot je bila odločitev pristojne tožilke. Želijo tudi odgovor na to, ali je bila Brezigarjeva vključena v oblikovanje takšne odločitve.

Nasprotujoče si odločitve
Okrožna državna tožilka Katarina Bergant je namreč zavrgla predlog za pregon finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje Resnica o Patrii. Zaradi te oddaje je nekdanji premier Janez Janša predlagal pregon zoper Draga Kosa, Milana Švajgerja, Bojana Potočnika in Berglunda. Po pisanju Dnevnika je primer nato romal z okrožnega na generalno državno tožilstvo, ki je sprejelo popolnoma nasprotno odločitev in prevzelo pregon novinarja. Dnevnik piše, da naj bi zahtevo za preiskavo na sodišče vložila vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.