Černe: hitre teste bi morali izvajati tudi doma

Foto: Profimedia Hitri antigenski test.
Foto: Profimedia Hitri antigenski test.
Še intenzivnejša uporaba hitrih testov in morebitni prehod na možnost osebne nabave in uporabe je način, kako čimprej zamejiti epidemijo.
Oglej si celoten članek

Darko Černe, vodja kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo na UKC Ljubljana je pojasnil, zakaj so t. i. hitri testi proti virusu sars-cov-2 kljub določenim pomanjkljivostim in manjši zanesljivosti v primerjavi z laboratorijskimi testi po metodi PCR nujno potrebni.

Še več, po njegovem bi morala država s pristojnimi institucijami razmišljati v smeri vzpostavitve celostnega pristopa, po katerem bi lahko hitre teste ljudje nabavili v lekarni in jih nato skupaj z družinskimi člani opravljali kar doma. Takšno ali drugačno testiranje bo namreč še dolgo z nami.

Na rezultat vplivajo številni dejavniki, tudi kri

Černe je razložil, da so hitri testi zaradi svoje sestave, nestandardiziranosti, nereguliranosti glede temperature, uporabe izven laboratorijev in nenazadnje tudi načina odvzema s strani priučenega osebja precej manj zanesljivi. Tako lahko pride do številnih dejavnikov, ki bi jih lahko v laboratoriju zaznali in ovrgli, pri izvedbi "na terenu" pa lahko vplivajo na izvid testa: viskoznost odvzetega vzorca, prisotnost krvi v vzorcu ... 

Foto: STA Darko Černe

Černe je prepričan, da je pozitivnih učinkov HAT testov vseeno več kot je njihovih slabosti. Slednjih bo toliko manj, kolikor več HAT testov se opravi, izhod iz epidemije in posledičnih omejitev pa hitrejše.

Izpostavlja predvsem tri poglavitne prednosti. S hitrimi testi je mogoče v kratkem času narediti veliko testov, kar bi bilo na laboratorijskem nivoju povsem nemogoče. Pozitivni primeri gredo po novem še na dodatno testiranje po PCR metodi, kar je korak naprej k boljši zanesljivosti pri odkrivanju okuženih.

Druga pozitivna lastnost je cena, kot tretjo prednost HAT testov pa Černe vidi velik motivacijski moment, ki jo tovrstni testi omogočajo. Če bi uspeli razviti ustrezne protokole, da bi vsakdo v lekarni lahko nabavil takšne teste in jih uporabljal v domačem okolju zase in svoje družinske člane, bi bilo veliko manj pritoževanj glede invazivnosti, je prepričan Černe. Takšen razširjen pristop k testiranju bi po njegovem lahko pomembno pripomogel k lajšanju omejitev, tako pri odhodu na delo kot pri izvajanju prostočasnih aktivnostih, na primer smučanja. A vzpostaviti je treba sistem, ki bo ljudi spodbudil tudi, da bodo pozitivni rezultat sporočili dalje. 

Foto: Profimedia Testiranje za covid-19 v Kranju

Kot je še pojasnil strokovnjak, sodijo HAT hitri testi v posebno področje diagnostične medicine, ki izkazuje velik razvojni potencial. Ne izvajajo se namreč v laboratorijih, temveč "ob postelji", izven zdravstvenih ustanov in izven laboratorijske službe ter njenih striktnih protokolov. Ravno zato so HAT analitski testi razmeroma enostavni, da jih lahko uporabljajo priučene osebe, torej praktično vsi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:10 16. Februar 2021.

    Ne, nobenih testov ne bo doma, nobenih testov več in cepljenj. Ta mega-prevara bo razkrinkana in se bo izpela. Saj …

  • 15:26 15. Februar 2021.

    Sodelavcu je kar nekaj časa tekla kri iz nosu, ko mu je vzela vzorec v ZD Krško

  • 13:03 15. Februar 2021.

    Na rezultat vplivajo številni dejavniki, tudi kri Hm kako je lahko kri v vzorcu ..... mogoče zaradi agresivnega jemanja brisa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.