Ceste ostajajo zaprte

Foto: Bralec Janez poplave Dobrepolje Kompolje Foto: Simon Maljevac Poplave v Ilirski Bistrici
Padavine ta konec tedna so marsikomu povzročale preglavice, saj so zaradi obilnega deževja reke prestopile bregove. Zaradi poplavljenega cestišča ostajajo zaprte nekatere ceste.
Oglej si celoten članek

Reke po državi se počasi umirjajo, kljub temu pa še vedno ostajajo poplavljena nekatera cestišča, zaradi česar je treba na nekaterih odsekih uporabiti obvoze. Po podatkih prometno-informacijskega centra je zaprta cesta Videm - Struge, pri cerkvi v Kompoljah. Obvoz je urejen po cesti Videm - Zagorica - Tisovec - Čatež pri Strugah. Popolna zapora je tudi na cesti Lož - Babno polje na večih odsekih, obvoz je čez Viševek in Markovec. Prav tako je popolna zapora na cesti Grda Draga - Pudob, pri Kozarišču. Promet je oviran tudi na cesti Stari trg - Loški potok, pri Markovcu. Zaradi poplavljenega cestišča je na hrvaški strani zaprt mejni prehod Babno Polje.

Zagozdila se je 

Najhujše razmere so bile včeraj na območju Celja, Velenja, v Trbovljah, Ilirski Bitrici ter v Loški dolini in Sodražici. V Srednjem Doliču v Občini Mislinja je okoli 15. ure v potok padla 38-letna ženska, ki so jo iskali več ur.

Po podatkih celjske policijske uprave je 38-letnica, doma iz Srednjega Doliča, poskušala prečkati potok Paka. "V normalnih razmerah je hudourniški potok plitev in ga ni težko prečkati. Zaradi obilnih padavin pa je včeraj narasel in pretok v strugi je bil zelo močan. Ko je ženska prišla čez polovico struge, ji je močan tok spodnesel tla pod nogami in jo odnesel," pojasnjujejo policisti. Po približno 200 metrih se je zagozdila med korenine grmovja in dreves.

Videl jo je sosed

Da je ženska padla v potok, je s svojega doma opazil občan in ji tekel na pomoč. Na žalost je bil prepozen, saj jo je močan tok že odnesel.

V iskanju je sodelovalo 56 gasilcev okoliških prostovoljnih gasilskih društev in 15 policistov. Nesrečno žensko so našli okoli 21. ure.

Številna črpanja in zemeljski plazovi

Polne roke dela so imeli gasilci, ki so hiteli na pomoč tistim, ki jim je voda zalila kleti ali hiše. Največ dela so imeli v Velenju, Celju in Žalcu, kjer je poplavljal vodotok Ložnica. Voda se je razlila po poljih, travnikih, cesti in do stanovanjskih hiš. Gasilci so razvozili in postavili protipoplavne vreče pri sedmih ogroženih stanovanjskih hišah. Ob 20.30 je na nevarnost opozorila celo sirena, poroča uprava za zaščito in reševanje. 

V Grajski vasi v Občini Braslovče se je sprožil zemeljski plaz v velikosti okoli 50 krat 15 metrov in globine približno šest metrov. Gasilci so vso noč izvajali stražo in opravljali obhode. Hiša v bližini za zdaj ni ogrožena. 

Prav tako se je sprožil plaz v Črnem Vrhu v Občini Tabor, ko je zasul del dovozne makadamske ceste do hiše, v kateri stanujeta dve osebi. Objekti naj ne bi bili ogroženi. Prav tako se je plaz sprožil v Savinjski dolini. Cesto pa je popolnoma zaprl v Občini Litija, kjer je cesta Hotič–Bitiče popolnoma neprevozna. 

Plaz v naselju Narof v Občini Zagorje ob Savi, ki se je sprožil okoli 20. ure, ogroža stanovanjsko hišo. Prav tako je ogrožena hiša v naselju Bevško v Občini Trbovlje, kjer je narasel vodotok Bevščica in podrl okoli pet metrov opornega zidu. Gasilci so na kraju ogleda ugotovili, da bo treba sanirati vodotok v dolžini okoli 15 metrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.