Čestitke in veselje od povsod

Foto: Žurnal24
Aretiran MiloRAD KOmladić. Pozitivni odzivi z vsega sveta. Srbija prepričana, da so ji vrata v Evropsko unijo (EU) zdaj nekoliko širše odprta.
Oglej si celoten članek

Zdi se, da je pravica zamujala, a je na koncu le prišla. Obtožencu bo sojeno v Haagu in roka pravice bo dosegla tiste, ki so za seboj pustili veliko zla.
Borut Pahor

Na današnjo aretacijo Ratka Mladića se je odzval tudi slovenski premier Borut Pahor. Čestital je srbskemu predsedniku Borisu Tadiću: "Srbskemu vodstvu, zlasti pa svojemu dragemu prijatelju Borisu Tadiču izrekam iskrene čestitke, to je še en od izjemnih korakov, ki so uspeli Srbiji in njenemu predsedniku – tudi ob spodbudi slovenske strani – v zadnjem letu."

Zadovoljstvo nad prijetjem je izrazil tudi predsednik države Danilo Türk. Izpostavil je, da "je nasilje nad ljudmi brez zaščite in brez moči za samoobrambo hudo zlo in velik zločin. Vsi zločinci bodo morali odgovarjati za svoje zločine, saj je to edina pot k pravici, človeškemu dostojanstvu in trajnemu miru. Obenem je opozoril, da je veliko preveč tistih, ki se še vedno izmikajo roki pravice."

Čakale dolgih 16 let
Matere iz Srebrenice so preko svojega odvetnika sporočile, da so srečne, ker je bil Mladić aretiran, kljub temu da so na ta dan čakale dolgih 16 let. Njegova aretacija bo igrala pomembno vlogo v civilnih tožbah proti Nizozemski in Združenim narodom. Pričakujejo, da bodo z Mladićevo aretacijo postali dostopni nekateri novi dokazi, ki bi lahko pojasnili, kakšno vlogo so pri pokolu v Srebrenici odigrale sile ZN in Nizozemske.

Takoj v Haag
Ravno danes se v Beogradu mudi visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton. "To je pomemben korak naprej za Srbijo in mednarodno pravico," je dejala Ashtonova, ki pričakuje, da bodo Mladića takoj predali haaškemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Po mnenju srbskega tožilstva bi izročitev lahko trajala okoli teden dni.

Foto: Žurnal24

Mešani občutki
"Srečna sem, da sem dočakala njegovo aretacijo. Obenem sem zelo žalostna, da velika večina žrtev genocida tega trenutka ni doživela," je za Reuters dejala Munira Subasić, ki je ob srbskem obleganju Srebrenice izgubila moža.

Izjemno sem zadovoljna, da je pravici zadoščeno. In čeprav se je aretacija, ki je terjala tisoče strtih src in prelomljenih življenj, zgodila 16 let prepozno, mi je v zadovoljstvo pozdraviti prijetje vojnega zločinca Ratka Mladića. Sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem in evropskimi institucijami tako prehaja v novo obdobje, ki bo, upam, dalo državi svež zagon in ljudem energijo za nove začetke.
evropska poslanka Tanja Fajon, ki se danes mudi v Beogradu

Veseli ob zaprtju "nesrečnega poglavja"
Aretacijo je pozdravil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso: "To je krasna novica. Pred natanko tednom dni sem bil v Beogradu. Imel sem poglobljen, obsežen in zelo iskren pogovor s Tadićem, ki mi je obljubil, da bodo naredili vse, da bi aretirali Mladića," je dejal za BBC in današnji dogodek označil za velik srbski korak na poti v EU.

Z njim se strinja tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Da gre za konec nesrečnega poglavja v zgodovini Srbije, pa je prepričan britanski obrambni sekretar Liam Fox.

Aretacijo so pozdravili tudi čez lužo – Bela hiša današnje dogajanje vidi kot dokaz, da bo "pravica dosegla take kriminalce". "Danes je pomemben dan za družine številnih Mladićevih žrtev, za Srbijo, Za Bosno, za ZDA in za mednarodno pravico. Nikoli ne bomo mogli oživiti tistih, ki so bili umorjeni, a Mladić bo sedaj moral odgovarjati svojim žrtvam, svetu in sodišču," je aretacijo Mladića pozdravil ameriški predsednik Barack Obama.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je dejal, da je Mladić "igral ključno vlogo v najtemnejšem obdobju balkanske in evropske zgodovine, tudi zajetje Sarajeva in masaker tisočih v Srebrenici leta 1995. Skoraj 16 let po obtožbi za genocid in ostale vojne zločine, njegova aretacija vendarle ponuja možnost za pravico," je Rasmussen dejal v izjavi.

Aretacijo Ratka Mladića je pozdravil tudi glavni haaški tožilec Serge Brammertz, ki se je srbskim oblastem zahvalil, ker so izpolnile svoje obveznosti do sodišča v Haagu. "Ob novici o aretaciji gredo naše misli najprej k žrtvam zločinov storjenih med vojno v nekdanji Jugoslaviji," je dejal in poudaril, da so dolgo čakali na ta dan. Mladićevo aretacijo je označil kot pomembno za celotno območje nekdanje Jugoslavije.

Če me vprašate, ali je Srbija danes bliže EU kot včeraj, je odgovor da.
Štefan Füle, evropski komisar za širitev

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je dejal, da je Srbija izpolnila "pomembno obveznost", zaradi katere je bliže članstvu v EU. Kljub temu pa bo morala sprejeti več reform, preden bo lahko postala del EU.

Hrvati čakajo še Hadžića
Hrvaško vodstvo je aretacijo ocenilo za dobro novico za ves svet. Predsednik Ivo Josipović je dejal, da se je treba spomniti vseh žrtev, še posebej na tiste iz Srebrenice in drugih delov Bosne in Hercegovine ter Hrvaške. Premierka Jadranka Kosor med drugim ocenjuje, da bo njegova aretacija pomenila stabilnost in mir za ta del Evrope. Ponovila pa je, da "Hrvaška kot žrtev agresije pričakuje tudi ujetje in izročitev Gorana Hadžića".

Po besedah visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bih Valentina Inzka je v Bosni in Hercegovini danes čutiti "ogromno olajšanje". Opozoril pa je, da je treba še okrepiti iskanje haaškega ubežnika Gorana Hadžića.

Mešani odzivi v BiH
Bošnjaški član tričlanskega predsedstva BiH Bakir Izetbegović je pozdravil aretacijo - kot je dejal, so pri njej sodelovale tudi določene bosanske službe - in izrazil upanje, da bo omogočila novo obdobje v odnosih s Srbijo. Mladić se je skrival kot kakšen strahopetec in ni pokazal prav nič poguma, je še poudaril Izetbegović ter dodal, da naj bo to sporočilo vse tistim, ki so v njem videli "junaka".

Ne morete od Srbije zahtevati sprejetje težkih odločitev, ki jim včasih nasprotujejo njeni lastni ljudje in hkrati reči, 'ne, vrata so zaprta'. Ne, ne. Usoda Srbije je, da se pridruži Evropski uniji.
francoski predsednik Nicolas Sarkozy

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je pozdravil današnjo aretacijo, saj ta, kot je poudaril, pomeni izpolnjevanje mednarodnih obveznosti iz daytonskega mirovnega sporazuma. "Institucije Republike srbske niso nikoli in nikoli ne bodo branile kogarkoli, ki je storil vojne zločine, ne glede na nacionalno ali versko pripadnost," je zatrdil.

Obenem pa je Dodik izrazil upanje, da se bodo pred roko pravice kmalu znašli tudi "general Atif Dudaković, Naser Orić ter ostali visoki politični funkcionarji in generali vojske BiH, saj bi to pomenilo, da ima BiH možnost, da na resnici zgradi nujno potrebno zaupanje". Aretacija Mladića na mir in stabilnost BiH po njegovem ne bo vplivala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.