Čez dan bo še snežilo

Foto: Profimedia
Kako visoka bo snežna odeja?
Oglej si celoten članek

Sneg ponekod po državi povzroča številne nevšečnosti, na obali pa imajo težave zaradi močnega vetra ter zalitih hiš in kleti. Zaradi močnega vetra je priprto koprsko pristanišče, vsako vplutje oziroma izplutje ladij obravnavajo posamično. 

Padavine so se v jutranjih urah okrepile, meja sneženja se je marsikje v notranjosti Slovenije spustila do nižin. Na območju Ljubljane je zapadlo okoli tri centimetre novega snega, sneg se cestišča oprijemlje tudi na Gorenjskem. "Največ ga je na cestah na območju Kranjske Gore, kjer se sneg oprijema vozišča od Mojstrane naprej proti Ratečam," navaja Bojan Kos s PU Kranj. "Sneg je na cesti tudi na območju Jezerskega in proti Ljubelju, na škofjeloškem območju pa v smeri Železniki –  Podbrdo." Po podatkih Agencije za okolje je v Ratečah na Gorenjskem zapadlo okoli 13 centimetrov novega snega. 

Na Kredarici en meter snega

Največ novega snega je sicer po podatkih Arsa zapadlo na Kredarici, in sicer 30 centimetrov, pri čemer je sedaj skupna višina snežne odeje že en meter. Na Vojskem je zapadlo 9 centimetrov novega snega, na Katarini nad Ljubljano šest centimetrov, v Slovenj Gradcu in v Kočevju pa dva centimetra. 

Foto: Žurnal24 sneg ceste

Ponekod na Štajerskem imajo težave z dobavo električne energije. Zaradi izpada razdelilne transformatorske postaje Ruše na območju občine Selnica ob Dravi je po podatkih STA brez elektrike 122 odjemalcev. Do izpada dobave električne energije je ponoči prišlo tudi na območju Limbuša, zaradi česar je bilo rez oskrbe z elektriko 2749 odjemalcev. 

V visokogorju do pol metra novega snega

Vremenoslovci sicer za danes napovedujejo oblačno vreme s padavinami, ki bodo čez dan od severovzhoda slabele in do noči, razen na jugu države, večinoma ponehale. "Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja," pišejo pri Arso. "Temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do okoli 8 stopinj Celzija."

Padavine so se v jutranjih urah okrepile, meja sneženja pa se je marsikje v notranjosti Slovenije spustila do nižin. Do večera, ko bodo padavine v glavnem povsod ponehale, bo nad okoli 500 metri zapadlo od 10 do okoli 25 centimetrov snega, po nižinah pa večinoma manj kot 10 centimetrov.

Največ snega bo zapadlo v visokogorju. Predvsem v Julijskih Alpah lahko zapade tudi okoli 50 centimetrov novega snega, tako da se bo povečala nevarnost snežnih plazov. (STA)

Jutri bo sprva oblačno, ponekod na jugovzhodu bo dopoldne občasno še rahlo snežilo ali deževalo, drugod bo suho. "Čez dan se bo predvsem na zahodu delno zjasnilo," pišejo pri Arso. "V vzhodnih krajih bo še pihal okrepljen severni veter, ki bo popoldne oslabel, na Primorskem pa bo pihala zmerna do močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na severozahodu do -4, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do 12 stopinj Celzija."

Opozorilo zaradi vetra

Arso je sicer izdal tudi opozorilo zaradi okrepljenega severnega vetra, na Primorskem bo pihala močna burja. "Sunki severnega vetra bodo pod Karavankami in Kamniškimi Alpami ter v zgornjem Posočju krajevno lahko dosegli hitrost od 70 do okoli 100 kilometrov na uro, sunki burje pa od 100 do okoli 140 kilometrov na uro," pišejo pri Arso. "Severni veter bo predvidoma oslabel do torkovega jutra. Tudi burja bo v noči na torek nekoliko oslabela, a bo v torek in sredo še pihala s sunki nad 100 kilometrov na uro."

Foto: Bralka Saša Močan veter

V sredo in četrtek bo suho in hladno, na Primorskem bo v sredo še pihala zmerna do močna burja, ki bo v četrtek oslabela. "Največ sonca lahko pričakujemo v gorah in na Primorskem, kjer bo do vključno petka pihala tudi burja," pišejo pri Arso. "Drugod bo večinoma oblačno, dnevne temperature bodo v notranjosti od 5 do okoli 8 stopinj, zjutraj pa zaradi oblačnosti večinoma ne bo pod ničlo. V ponedeljek bo dež postal verjetnejši."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.