Čez dobro leto bo nared

Foto: Žurnal24 Miljenko Muha, predsednik uprave Kostaka, in župan Franc Bogovič ob podpisu pogo
Grad Rajhenburg. Podpis pogodbe s Kostakom, začetek obnove še ta teden.
Oglej si celoten članek
4,2 milijona evrov. Prenova. Celostna prenova gradu Rajhenburg bo stala 4,2 milijona evrov; od tega so tri milijone evrov pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalo pa bodo zagotovili iz proračuna Občine Krško. Prenovo bodo končali do 30. junija 2012.

Krško. Franc Bogovič, župan Občine Krško, in Miljenko Muha, predsednik uprave Kostaka, sta včeraj podpisala pogodbo o celoviti obnovi stavbe gradu Rajhenburg, njenega ostrešja, pročelja in okolice ter Mozerjeve hiše. V notranjosti gradu bodo obnovili tudi gotsko in romansko kapelo.

Še naprej muzej
Največji del notranjosti gradu bo namenjen Muzeju novejše zgodovine Slovenije – enota Brestanica, katerega zbirke o izgnancih in trapistih bodo prenovljene in posodobljene. V okviru Kulturnega doma Krško bomo nadgradili in posodobili tudi del zbirke, ki se navezuje na zgodovino Brestanice skozi antiko, pra-zgodovino in srednji vek,” je napovedal Bogovič.

Občina Krško je kot prva od štirih občin, ki so bile uspešne na razpisu, podpisala pogodbo.
Damjana Pečnik, direktorica direktorata za kulturno dediščino

Zaporniških celic izgnancev in pozneje ženskih zapornic pa ne bodo prenavljali, tako da bodo v originalu predstavljale grenkobo življenja v njih.

Na gradu bodo ponujali tudi izdelke lokalnih rokodelcev, v čokoladnici ročno izdelano čokolado in znameniti čokoladni liker trapistov, v gostinskem lokalu kraljevsko kavico, v galeriji vin pa kapljico iz vinorodne dežele Posavje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.