Čez mejo v avstrijski vinograd

Foto: Žurnal24 Alojz Gaube ml. pravi, da bo letošnja letina grozdja zaradi toče količinsko neko
Trgatve so že v polnem teku. Vinogradniki se malo pritožujejo zaradi slabega vremena, ki je Štajersko zajelo prejšnji teden. Letošnja neurja s točo so marsikateremu kmetu zelo uničila pridelek.
Oglej si celoten članek
Bogdan Pečuh, predsednik uprave Vinaga, je za Žurnal povedal: ˝Predvidevamo, da bo letošnje vino po kakovosti nekoliko nad povprečjem, količina padavin pa bo nižja za več kot 50 odstotkov. V nekaterih vinogradih je toča poškodovala tudi lesno maso, kar pomeni, da bosta za njeno regeneracijo potrebeni okoli dvi leti. Mi smo pobrali že okoli 25 odstotkov grozdja in v teh dneh bomo trgatev še nadaljevali.˝ Alojz Gaube ml., vinogradnik iz Svečine, pa je pojasnil, da je njim toča prizadejala okoli 25-odstotno škodo. Pečuh še dodaja, da še ni znano, ali bo zaradi slabe in poškodovane letine cena vin zrasla.

Po tri evre na uro
Med trgatvijo pa so iskani sezonski delavci, ki pomagajo obirati grozdje. Pečuh razlaga: ˝Pri nas imamo okoli 200 sezonskih delavcev. Od tega je 120 tujcev, in sicer iz Romunije in Bolgarije. Za to delo med Slovenci ni pretiranega zanimanja, zato najamemo delovno silo zunaj naših meja. Plačamo jim tri evre na uro, če izpolnijo stoodstotno normo, dobijo pa tudi malico. Tujcem zagotovimo še prenočišče. Letos živijo v Dijaškem domu Tezno.˝ Gaube razlaga, da pri njih delajo le Slovenci: ˝Večinoma so to upokojenci, ki radi poprimejo za delo in jih takšna opravila veselijo. Plačamo jim 3,2 evra na uro, dobijo pa tudi toplo malico.˝

Avstrijci plačajo bolje

Le kak kilometer čez mejo pa je med polno vinsko trto v teh dneh mogoče slišati kar nekaj slovensko govorečih ljudi. Starejša gospa iz Svečine, ki nam ni želela zaupati imena, je za Žurnal povedala: ˝Že leta hodim obirat grozdje k avstrijskim vinogradnikom. Plačano dobimo med 5 in 5,5 evra na uro in en obrok. Če obiram 10 dni, dobim tukaj okoli 420 evrov, v Sloveniji pa ne bi dobila niti 250 evrov.˝
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.