Cigarete se bodo podražile

Foto: Shutterstock cigarete Foto: Profimedia Cigarete kajenje kadilec
Z avgustom se bodo cigarete po načrtih finančnega ministrstva podražile. Za zavojček 20 cigaret bo v povprečju treba odšteti približno pet odstotkov več kot zdaj, vzrok pa je predlagano zvišanje trošarin, ki so na zdajšnji ravni od oktobra lani.
Oglej si celoten članek

Trošarina za cigarete se bo po predlogu, ki ga je ministrstvo za finance danes poslalo v medresorsko usklajevanje in ga bo na eni prihodnjih sej obravnavala vlada, zvišala s 120 na 127 evrov za 1000 cigaret. Pri tej trošarini in 22-odstotnem davku na dodano vrednost bi znašala celotna obremenitev zavojčka cigaret s povprečno drobnoprodajno ceno 3,24 evra.

Prav tako naj bi vlada s 1. avgustom zvišala trošarine za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje, kot tudi za tobak za segrevanje. Pri elektronskih cigaretah naj bi se zvišala trošarina za breznikotinska polnila, za polnila z nikotinom pa ne, je razvidno iz gradiva ministrstva, objavljenega na spletni strani eUprava.

Pred tem so se trošarine na tobačne izdelke v Sloveniji nazadnje zvišale 1. oktobra 2020.

Vlada si od višjih trošarin obeta dodatnih 18 milijonov evrov prihodkov letno oz. v povprečju poldrugi milijon evrov na mesec. Zaradi enomesečnega zamika pri plačilu trošarin v državni proračun bo sicer prvi finančni učinek viden šele septembra in bo v zadnjih štirih mesecih tega leta znašal šest milijonov evrov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 06:29 8. Julij 2021.

    Bencin se je v letu dni podražil in tega nikjer ne zapišejo . Za poln tank plačamo 12 € več …

  • 22:27 7. Julij 2021.

    naj se podrazijo za 300 procent cimprej

  • 21:27 7. Julij 2021.

    drugače mi je vseeno, ampak kaj se pri teh LOPOVIH ne bo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.