Ciljata na drugi krog

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Županske volitve. Kandidata o cenah komunalnih storitev, protestih in radarjih.
Oglej si celoten članek

Županska kandidata Milan Mikl in Andreja Špernjak si po nekaterih anketah javnega mnenja delita tretje in četrto mesto. Oba pričakujeta, da bo mesto župana dobilo v drugem krogu. Oba tudi vidita koalicijo z vsemi političnimi strankami v mestnem svetu.

Miklu gredo na živce kandidati, ki govorijo to, kar ljudje želijo slišati. “V kampanji je veliko 'bluzenja', kandidati želijo biti všečni, ampak moraš biti tudi načelen, ne glede na ceno,” pravi Mikl, ki zase ve, da rad preveč govori. Kot kaže, mu bo to nakopalo tudi kazensko ovadbo, saj je sam razkril, da je posredoval pri zaposlitvi hčerke.

Špernjakova v politični prostor vstopa kot novinka na lokalni politični sceni. Če ji ne uspe kot županji, kandidira še za enega od štirih izpraznjenih stolčkov za mestno svetnico. “Neposrednih političnih izkušenj na državni ali lokalni ravni nimam, kar je prednost. Politika nas spremlja na vsakem koraku in škoda bi bila, če se mladi ne bi odločali za vstop vanjo, čeprav je lahko včasih dolgočasna,” pravi.

Mariborčani bodo novega župana volili v nedeljo. Jutri bomo v našem časopisu soočili kandidata, ki jima kaže najbolje, in sicer Matevža Frangeža in Andreja Fištravca.

Soočenje Špernjakove in Mikla

Špernjakova je bila leta 2011 kandidatka SDS za poslanko v državnem zboru. Mikl je podžupan, ki trenutno vodi občino. Predlaga ga SLS. Če ne bo izvoljen, gre v drugi krog.

Ali boste odstopili, če bodo protestniki zahtevali?
Mikl:
Če bodo protesti samo zato, ker bi bil izvoljen, ne bom odstopil. Če bodo protesti, ker sem naredil veliko napako in nimam več zaupanja, pa bom zagotovo odstopil.
Špernjakova:
Doslej sem si vedno postavljala cilje, ki so bili izvedljivi, dosegljivi in merljivi. Če bom sama videla, da jih ne dosegam, bom odstopila sama, brez protestnikov.

S kakšno ekipo boste delali leto in pol?
Mikl: Ekipa bo takšna, kot je. Sedanja direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner ostaja. Direktorji uradov, ki nimajo slabih plač, pa bodo dobili dodatne odgovornosti.
Špernjakova: Nobene ekipe še nimam izbrane. Z nekaterimi strokovnjaki se pogovarjam, saj nisem vseved, vendar to ne pomeni, da bodo kar tako postali direktorji ali dobili vodilna mesta.

Kaj je najkritičnejša točka v Mariboru?
Mikl:
Zelo kritična točka v Mariboru so ceste. Za njihovo vzdrževanje je treba zagotoviti več denarja.
Špernjakova: Umiriti moramo stanje v mestu in mestno upravo organizirati tako, da bomo dober servis občanom.

Kaj bo s cenami komunalnih storitev?
Mikl: Po 31. marcu se bodo cene komunalnih cen zvišale, tako kot je bilo sprejeto v mestnem svetu.
Špernjakova: Sama ne vidim razloga, zakaj bi cene komunalnih storitev dvignili. Z dobrim upravljanjem javnih podjetij lahko ostanemo pri teh cenah.

Kaj boste naredili z radarji?
Mikl: Nadaljeval bom pogajanja s podjetjem Iskra Sistemi za radarje, počakali bomo tudi mnenje pristojnih institucij. Nihče me ne bo prepričal, da je bilo strokovno, da smo čez noč postavili 30 radarjev. Če bodo ostali, bom zmanjšal njihovo število ter jih premaknil v bližino vrtcev in šol.
Špernjakova:

Glede radarjev bom upoštevala sklepe računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije.

Kje ste zaposleni in kolikšna je plača?
Mikl: Zaposlen sem kot podžupan Mestne občine Maribor. Na mesec prejmem 1.900 evrov neto z malico, prevozom in vsemi dodatki.
Špernjakova: Zaposlena sem na fakulteti za naravoslovje in matematiko kot doktorica znanosti. Moja plača je 1.200 evrov neto.

Katera je največja napaka bivšega župana Franca Kanglerja?
Mikl: Radarji so bili Kanglerjeva cena, zaradi česar je moral oditi. Njegova napaka je bila, da je preveč zaupal stroki.
Špernjakova: Nismo bili zadovoljni z vodenjem mesta, korupcijo in klientelizmom, zato smo šli na ulice. Gledam naprej in napak bivšega župana ne bi komentirala, ker je škoda časa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:32 14. Marec 2013.

    Fištravec je po navedbah Požareporta kot študent, skupaj s svojim cimrom ujel ubogo mačko, nakar sta jo ubila in spekla. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.