Čista lopata spet brez Zidarja

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Priče na današnji obravnavi v zadevi Čista lopata so odgovarjale na vprašanja povezana s popravki terminskih načrtov podjetij SCT in Vegrad pri pripravi ponudb za izgradnjo letališkega stolpa na Brniku.
Oglej si celoten članek

Med zaslišanjem prič sta tožilka in sodnica največ vprašanj namenili nekdanji vodji projektov na Vegradu Metki Savič. Sodnica je priči najprej prebrala prepise prisluhov njenih telefonskih pogovorov z obtoženim Tomažem Žibertom, ki je v razpisni komisiji odločal, kdo bo gradil letališki stolp.

Savičeva je nato pojasnila, da je običajno, da naročnike javnih razpisov kličejo zaradi dodatnih pojasnil glede priprav ponudb, ter da v omenjenem primeru ni šlo za izjemo. Po njenih besedah je v zvezi z razpisom govorila samo z Žibertom, ni pa znala odgovoriti na vprašanje ali se je z njim kdaj tudi osebno srečala. Projekte je Savičeva sicer pripravljala po navodilih Ivana Krofliča, ki mu obtožnica očita pomoč pri dajanju podkupnine.

Milena Kenda in Mojca Lukšič, obe nekdanji zaposleni v Vegradu, sta pojasnili, da so po navodilih Savičeve popravili terminski načrt pri ponudbi za izgradnjo letališkega stolpa, Savičeva pa naj bi po njunih besedah Žibertu tudi osebno predala ponudbo.

Razpis zahtevnejši od ostalih

Janez Gjerkman, ki je pred tremi leti v SCT opravljal inženiring za podizvajalska dela na SCT, je sodnici pojasnil, da je bil razpis za gradnjo letališkega stolpa na Brniku zahtevnejši od ostalih, sicer pa on ni sprejemal končnih odločitev o izbiri podizvajalcev, saj so za "to skrbeli v komerciali". Zanikal je tudi, da bi bil kdaj v družbi Kontrola zračnega prometa Slovenija.

Simon Černe, ki je bil prav tako na SCT zaposlen na oddelku za podizvajalce, je dejal, da v letu 2008 niso popravljali terminskih načrtov ali jih pošiljali drugim podjetjem. Janez Bidovec, ki je bil na obravnavo povabljen kot priča, pa na vprašanja danes ni odgovarjal, saj mu to dovoljuje zakon, ker je obtoženi Tomaž Žibert njegov svak.

Zidar tudi tokrat odsoten

Prvi mož SCT-ja Ivan Zidar je že dva tedna izločen iz postopka zaradi zdravstvenih težav. Tožilka Bojana Podgorelec je pred dvema tednoma zahtevala, naj se preveri navedbe glede njegovega zdravstvenega stanja. Po besedah Zidarjevega odvetnika Boštjana Penka imajo zdravniško potrdilo, ki opravičuje njegovo odsotnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.