"Čistka" delavcev iz domov

Foto: Žurnal24 Nekdanji sodelavci protizakonito odpuščenega delavca SCT Gem Zuhdije Nišića so v
Protesti. Danes v Ljubljani protesti odpuščenih delavcev migrantov.
Oglej si celoten članek
Stalno prebivališče
Državljani. Tudi slovenski državljani, ki bi jim odvzeli stalno prebivališče, ne bi bili upravičeni do nadomestil za brezposelnost ali nadomestil jamstvenega sklada, opozarja Irfan Beširević iz gibanja Nevidni delavci sveta.

Novista dela čistko: odpuščenim tujim delavcem, ki so prijavljeni v samskem domu SCT, množično odjavlja stalna prebivališča in jim tako odvzema vse pravice, ki bi jim sicer pripadale,” pred današnjim protestom v podporo odpuščenim delavcem opozarja aktivist gibanja Nevidni delavci sveta Irfan Beširević. Po njegovih besedah ima 1.200 tujih delavcev stalno prebivališče v samskem domu SCT na Šmartinski cesti v Ljubljani, a kot napoveduje, temu ne bo več dolgo tako. Njegove navedbe smo hoteli preveriti tudi pri Marjanci Kaučič, direktorici Noviste (hčerinskega podjetja SCT, ki za SCT opravlja storitve upravljanja samskih domov), a v ponedeljek ni bila dosegljiva. Prav tako odgovorov nismo prejeli z oddelka za javni red Upravne enote Ljubljana, ki je – po besedah uradnikov z oddelka za tujce – pristojen za prijave in odjave prebivališč tujih delavcev v samskih domovih.

Denarja nimajo
Kot je znano, si Novista prizadeva, da bi delavci redno plačevali bivanje v samskem domu. “Delavci denarja nimajo, saj jim podjetja dolgujejo plače ali regrese. Ne morejo pa ljudi metati na ulico in jim odjavljati prebivališča,” pravi Beširević. Po njegovih podatkih je na Šmartinki najmanj deset delavcev, ki jim grozi izselitev.

Napoveduje, da se bo protesta udeležilo tudi sto odpuščenih delavcev SCT Obratov, potem ko zjutraj prejmejo delovne knjižice, in kakšnih 200 delavcev SCT Gem, kjer bodo prav danes razglasili stečaj. Javni shod se bo začel na dvorišču bivše tovarne Rog, nadaljeval pred sedežem podjetja Novista, končal pa pred zavodom za zaposlovanje. “Od direktorice Noviste Kaučičeve in njenih podrejenih bomo zahtevali, naj takoj nehajo groziti in pritiskati na stanovalce delavskih domov ter naj upoštevajo njihove zahteve po brezplačnem bivanju v delavskem domu, dokler ne uresničijo svojih pravic, ki sta jim jih sistematično kršila delodajalec in država,” so zapisali aktivisti gibanja Nevidni delavci sveta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.