Civilna iniciativa Braslovče, ki nasprotuje tretji razvojni osi pred vlado s peticijo

Foto: Bralec
Foto: Bralka
Dobrih sto protestnikov, ki nasprotujejo načrtovani umestitvi hitre ceste skozi braslovško občino je zjutraj protestiralo pred vlado. Mimo vlade in središču mesta protestno tudi traktoristi.
Oglej si celoten članek

Civilna iniciativa Braslovče je v sodelovanju s civilno iniciativo Šmartno ob Paki ob deveti uri pred vlado pripravila protestni shod zaradi načrtovane umestitve hitre ceste v okviru tretje razvojne osi skozi braslovško občino. 

Foto: Anže Petkovšek protest Protestniki so opozarjali, da bi morala država različico hitre ceste F2- 2 umestiti kje drugje, omenjena trasa naj bi namreč tekla po najboljših kmetijskih zemljiščih. 

Za protestnike ta vlada nelegitimna

Kmetje, krajani, lastniki zemljišč nasprotujejo, po njihovem "nesmiselni, nerazumljivi in neracionalni“ odločitvi okoljskega ministrstva, za katero so prepričani, da je namenjena izključno kratkoročnim političnim ciljem in lokalnim interesom ozkega kroga ljudi.

Po besedah župana Občine Braslovče, Branimirja Stojanška je vlada, ki ne zastopa interesov vseh občanov, za njih nelegitimna: "Kje so so tisti principi etičnosti in racionalnosti o katerih je ta vlada pred volitvami govorila“ se je ob tem vprašal braslovški župan.

Pozidana zemlja ni več zemlja

Marovt Vlado, iz Topovelj, kmetovalec, hmeljar, ki je pred vladno palačo v narodni noši delil pecivo pravi, da ga najbolj moti, ker vlada ni upoštevala dogovora o trasi Velenje – Celje -  Žalec, za katero so bili že skoraj prepričani, da bo obveljala.

Foto: Žurnal24 Marovt Vlado Sklep sedanje vlade o trasi jih je zato zelo razburil, saj jim bo pobral največ kmetijskih zemljišč:  "Nam konkretno preseka hmeljišče, če je en hektar manj,  je to popolnoma nekaj drugega, kot če je to v enem kosu. Vsa mehanizacija, vse je prilagojeno temu. Zdaj imam tristo kilometrov oddaljeno njivo, potem bi imeli tri kilometre. Si predstavljate, ko spravljaš hlev, moraš desetkat na dan tri kilometre dlje? Sama vožnja."

 

Najdaljša in najdražja trasa

Trasa F2 -2 je od vseh ostalih šestih možnih variant najdaljša in najdražja, tukaj pa niso všteta izplačila za prizadete ljudi, njihove uničene domove in zemljo, s pomočjo katere rešujejo finančne probleme in proračune je bilo slišati: "Ta trasa je najmanj optimalna od vseh ostalih, saj se izogne središčema Savinjske doline - Celju in Žalcu," je povedala krajanka s Podgore.

Gospod Marovt nam je predlagano traso ponazoril s primerjavo: Ta trasa je tako približno, kot če bi delali cesto Ljubljančanom za v Velike Lašče preko Domžal. Ne vem, kdo se bo peljal iz Velenja, preko Šentruperta v Celje, in je enkrat daljša pot," je dodal.

 

 

 

Cerarju predali peticijo, Židan jih je povabil na kavo


Predstavnik Civilne iniciative Braslovče Urban Jeriha je dejal, da so ministrstvo za okolje in prostor od aprila že štirikrat obvestili o vseh nepravilnostih v študiji vrednotenja. "Ministrstvo nam doslej še ni prisluhnilo, zato smo prišli."bvestit celotno vlado in premierja Mira Cerarja, da izvedo, da trasa ni optimalna," je poudaril. 

Foto: Anže Petkovšek protest

Po njegovih ocenah je ogroženih 116,4 hektara kmetijskih zemljišč. Vlada mora po njegovem mnenju oceniti, kaj je za Slovenijo bolj pomembno. "Ali 116,4 hektara najboljših kmetijskih zemljišč ali en hektar zakisanih zemljišč."

Na shodu so prebrali peticijo in jo skupaj s podpisi predali premierju Miru Cerarju ter pristojnim ministrom. 

Po dobro uro trajajočem dogodku so se protestniki, opremljeni s transparenti odpravili na Ministrstvo za kmetijstvo, k ministru Dejanu Židanu, ki po njihovem edini v vladi podpira njihova prizadevanja. 

Vanda.Levstik@zurnal24.si

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:40 8. Julij 2015.

    Kaj,če bi naredili hitro cesto v zraku ??????,zamislite cesto,ki lebdi. Bagra Braslovčka, rada bi čim več zaslužila

  • 15:53 8. Julij 2015.

    Torej le niso tako zabiti in nerazgledani kot ti. Očitno jim gre bolje kot tebi. Zarubljeno zemljo in motiko pa …

  • 15:09 8. Julij 2015.

    Vsem tem ki so bili na protestu bi onemogočil nakup vinjet in prepovedal vožnjo po AC. Kje pa so bili …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.