CPL bi zgradil Novi SCT

Foto: Žurnal24 Dušan Mes in Jure Krajnc Foto: Žurnal24 Jure Krajnc iz CPL Foto: Žurnal24 Dušan Mes, prokurist SCT Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Dušan Mes in Jure Krajnc Foto: Žurnal24 Dušan Mes Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 SCT
Drzen načrt. Danes razkriti strateški partner Cestno podjetje Ljubljana (CPL) bi prevzelo večinski delež v SCT, ne pa tudi starih dolgov. Zdaj na potezi banke, časa do 14. junija.
Oglej si celoten članek

Načrt gre takole: če se bodo banke strinjale, bi CPL postal 51-odstotni lastnik SCT d. d., ne bi pa prevzel nobenih starih dolgov. SCT bi nato ustanovil družbo Novi SCT, ki bi bil brez starih obveznosti in bi pridobival nove posle. Stare terjatve pa bi se reševale v okviru prisilne poravnave SCT d. d. Do 14. junija morajo biti izplačane plače delavcev, sicer bo stečaj.

GALERIJA današnje tiskovne konference

Prokurist SCT Dušan Mes je ob razkritju načrta povedal, da je odziv bank nanj pozitiven. Končnega dogovora vseeno še ni, saj se morajo z njimi dogovoriti glede garancij, ki jih je za 120 milijonov evrov, 20 milijonov pa je bilo že unovčenih.

CPL naj bi sicer na račun SCT-ja najprej vložil 10 milijonov evrov, sledilo pa naj bi jih še 20 milijonov, nekaj tudi v blagovnih kreditih.

"V naslednjih dneh oba partnerja pričakujeta tvorno sodelovanje poslovnih bank v nadaljevanju pogovorov o projektu sanacije SCT d.d.," so danes popoldne sporočili iz SCT.

"Način vstopa podjetja CPL d.d. v lastniško strukturo SCT d.d. in ukrepi, povezani s poslovnim prestrukturiranjem družbe SCT d.d., bodo tako sestavni del spremenjenega načrta finančnega prestrukturiranja. Oba partnerja upravičeno pričakujeta, da bodo upniki podprli spremenjeni načrt finančnega prestrukturiranja in s tem prisilno poravnavo."

Nekaj sekund pred dvanajsto
Če danes ne bi dobili garancije partnerja za vstop v lastništvo, bi vodstvo družbe predlagalo stečaj.

SCT je bil v ponedeljek, ko je skupščina sprejela sklep o dokapitalizaciji s stvarnimi vložki (s konverzijo terjatev upnikov v deleže), v pogovorih z dvema morebitnima partnerjema, enim slovenskim in enim tujim gradbenim podjetjem.

Lastni vložek in posojilo
Upravni odbor, v katerem so Ivan Zidar, Aleksander Meze in Janez Jamnik, je sprejel sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala z razveljavitvijo delnic dosedanjih delničarjev, med katerimi je z več kot 78-odstotnim deležem največji SCT Holding (ki je v lasti Zidarja, Mezeta in Jamnika), sledila pa bi dokapitalizacija z denarnim vložkom v višini vsaj 10 milijonov evrov. Novi lastnik naj bi tudi zagotovil posojilo (predvidoma okoli 20 milijonov evrov), ki bi ga kasneje konvertirali v lastniški delež.

SCT mora denar na račun dobiti do 14. junija, ko bo sodišče odločalo o ugovorih na vodenje prisilne poravnave.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.