Črna gradnja naprodaj

Foto: Žurnal24 Sosed Jožef Zakšek prebira odločbe inšpekcije in se čudi, kako lahko sodišče nel
Stečajni postopek. Sodišče objavilo sklep o prodaji mizarske delavnice Božičnik, ki ni legalizirana.
Oglej si celoten članek

Senovo. Jutri se izteče rok za pritožbe zoper sklep krškega okrožnega sodišča, ki je na podlagi zbiranja ponudb sklenilo odprodati premoženje mizarja Ferdinanda Božičnika s Senovega.

Občina je vedela, da je Božičnikova delavnica na rudniški zemlji, a je zemljišča od rudnika odkupila v paketu.
Simona Lubšina, Občina Krško

Najbolj sporna hala
Predmet prodaje so proizvodna hala s stroji in opremo ter dvorišče, montažna hala iz kovinske konstrukcije ter polovica delavnice in stanovanjske hiše z dvoriščem na Senovem. Prav delavnica naj bi bila najbolj sporna, saj nima ustreznega gradbenega dovoljenja oziroma je del zgrajen na črno in delno na tujem zemljišču. Pri prvi prodaji, ki ni bila uspešna, je sodišče zapisalo, da je manjši del stavbe zgrajen na zemljišču, ki je last Rudnika Senovo v zapiranju. V tokratni objavi pa piše, da nepremičnina ni v celoti “regalizirana”.

Sosed se je pritožil
Jožef Zakšek, bližnji sosed Božičnikovih, je prepričan, da bi morali del delavnice odstraniti, saj zanjo nima dovoljenja. “Gradbeno dovoljenje so dobili za 320 kvadratnih metrov veliko delavnico, zgradili pa so skoraj trikrat večjo,” je zatrdil Zakšek. Zaradi prevelike delavnice in kamionov, ki z robo stojijo na cesti, je oviran tudi dostop do njegove avtomehanične delavnice.

Prodaja premoženja
Zbiranje ponudb. Po zakonu lahko sodišče s sklepom kot način prodaje določi prodajo bodisi prek javne dražbe bodisi prek zavezujočega zbiranja ponudb. Sodišče je presodilo, da je prodaja prek zavezujočega zbiranja ponudb najprimernejša. Božičnikovo premoženje v prvem poskusu julija lani ni bilo prodano, tokrat je izhodiščna cena nižja, premoženje pa je ocenjeno na dobra dva milijona evrov. Stečajni upravitelj Tomaž Kos je ves teden na službeni poti, zato od njega glede sporne prodaje nismo mogli dobiti nobenih pojasnil.

Po Zakškovih besedah se je stanje močno poslabšalo januarja lani, ko je bil uveden stečaj Mizarstva Božičnik in so vso dejavnost s spodnje hale prenesli v zgornjo delavnico. “Živeli smo v hrupu, prahu in smradu, ko so kurili strupene odpadke, promet je bil oviran, včasih so bile popolne zapore ceste,” je bil jezen sosed, ki se je skupaj s sosedi pritožil na inšpekcijo, samovoljno pa je odstranil sosedov filter za prah in bil zato pogojno kaznovan.

Postopek še teče
V postopku gradbene inšpekcije je bilo ugotovljeno, da je za gradnjo mizarske delavnice investitor leta 1985 pridobil gradbeno dovoljenje in delavnico tudi zgradil, pozneje pa je prizidal del objekta, za katerega nima gradbenega dovoljenja,” so nam pojasnili na Inšpektoratu RS za okolje in prostor.

Gradbeni inšpektor je zato že lani Božičniku izdal odločbo, s katero je zahteval ustavitev del, odstranitev nelegalnega dela objekta in prepoved uporabe objekta, so nam še dejali. “Investitor je po prejemu inšpekcijskih odločb objekt prenehal uporabljati, postopek gradbene inšpekcije pa še ni končan,” so dodali na inšpektoratu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.