Cunami radarji poniknili v neznano

Foto: Žurnal24
Sistem zgodnjega opozarjanja pred cunamiji, ki naj bi indonezijsko prebivalstvo pravočasno opozoril na možnost naravne katastrofe, je postal invaliden, saj je ostal brez večih boj.
Oglej si celoten članek

Sistem zgodnjega opozarjanja pred cunamiji ne more opravljati svoje funkcije, saj je izgubil štiri od sedmih oceanografskih boj, ki merijo višino morskih valov in zaznavajo premikanje morskih tokov, poroča nemška televizija ARD. Dve od preostalih treh boj pa v določenem obdobju niso mogli lokalizirati, a sta se čez čas ponovno pojavili.

Sistem zgodnjega opozarjanja pred cunamiji v Indoneziji je invaliden. © Reuters

 
Po prvotnih načrtih bi moral biti sistem zgodnjega opozarjanja opremljen s skupno 23 bojami. Vseh deset, kolikor jih je sistem že imel, je bilo nemške izdelave. "Zaradi izginulih boj sistem ne funkcionira optimalno. Zagato moramo rešiti, četudi v tem trenutku ne vemo, kako," je neljubi dogodek komentirala Sri Woro Harijono , generalna direktorica indonezijske službe za meterologijo in geofiziko.

Zakaj so boje izginile, ni znano. Inženir Wayan Wira Yogantara, ki sodeluje pri projektu opozorilnega sistema, kaže s prstom na ribiče. "Kadar je morje zaradi plime visoko, ribiči svoje ladje pritrdijo ob boje, da lahko lovijo školjke. To je nedopustno, saj so boje opremljene z zelo občutljivimi merilnimi in komunikacijskimi inštrumenti."

Dodajmo, da se je zaplet pripetil le tri dni pred za v torek načrtovano slavnostno otvoritvijo centrale, kjer naj bi bili "možgani" sistema zgodnjega opozarjanja. Centralo naj bi njenemu namenu predal indonezijski predsednik Susilo Bambang Yudhoyono.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.