Da bi se izognili dragim zamudam

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je obiskal Krško in napovedal odločitev o drugem bloku Nek še v tem mandatu ter pospešitev postopkov pri gradnji verige hidroelektrarn na spodnji Savi.
Oglej si celoten članek

Opredelitev vlade glede drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek) izhaja iz koalicijske zaveze, je ob obisku Krškega povedal minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač ter odločitev napovedal za ta mandat. Treba je preučiti vprašanja njegove umestitve, izvesti široko javno razpravo in pretehtati različne možnosti, za zdaj pa je o tehnologiji drugega bloka še prezgodaj razmišljati, v primeru odločitve zanj pa je na vsak način treba v največji možni meri izkoristiti domače znanje, je poudaril Černač.

"Dveletni postopki so predolgi"

V Krškem se je Černač seznanil s potekom gradnje verige hidroelektrarn (HE) na spodnji Savi, pogovarjal pa se je tudi z vodilnimi pri gradnji. Dosedanji postopki umeščanja v prostor so bili predolgi, izkušnje od drugod oziroma pri umeščanju HE Krško pa kažejo, da se jih dá sprejeti prej kot v dveh letih, je ocenil Černač in pojasnil, da jih mora ministrstvo pospešiti in bi jih lahko v skladu z novo dinamiko izpeljali do sredine leta.

Za HE Mokrice najprej dogovor s Hrvaško

Pri HE Mokrice je treba najprej doseči dogovor s Hrvaško, sestanek pa je predviden v kratkem, da bi gradnjo končali do leta 2016. Postopke je mogoče v določenem delu pospešiti z drugačnim načinom dela, drugje z ustreznim tolmačenjem zakonodaje, ponekod oziroma pri podzakonskih aktih pa bodo za njihovo pospešitev potrebne spremembe, je pojasnil Černač. Predloge najnujnejših sprememb zakonodaje bodo v DZ poslali aprila.

Po šestih letih bi morali sprejeti prostorski načrt

Preizkušanje opreme HE Krško, ocenjene na približno sto milijonov evrov, bodo začeli maja, poskusno obratovanje pa načrtujejo na začetku prihodnjega leta, je povedal predsednik odbora za gradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi Niko Galeša. Glede 120 milijonov evrov vredne HE Brežice, za katero šesto leto sprejemajo državni prostorski načrt, so se z ministrom dogovorili o sprejetju le-tega do sredine leta, sicer ne bodo ujeli rokov dokončanja. Da bi lahko 80 milijonov evrov vredno hidroelektrarno Mokrice začeli graditi leta 2013, pa je treba državni prostorski načrt sprejeti v drugem polletju, je še povedal Galeša.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.