Da s škodljivimi posledicami?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Protikorupcijska komisija zahteva oceno posledic imenovanja Marka Jakliča za direktorja Lekarne Ljubljana.
Oglej si celoten članek

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je mestni svet Mestne občine Ljubljana (MOL), ki je Marku Jakliču pred dvema tednoma dal soglasje k vnovičnemu imenovanju za direktorja javnega zavoda Lekarna Ljubljana (LL), pozvala, naj se opredeli in oceni “škodljive posledice te odločitve za ugled funkcije direktorja LL in javnega zavoda, ker ga vodi oseba, ki ji je bil odvzet magistrski naziv”.

Na MOL so potrdili, da so poziv prejeli, in dodali, da so bila takrat, ko je mestni svet dal soglasje k imenovanju, že znana vsa dejstva, na podlagi katerih KPK zahteva oceno škodljivih posledic. Kljub temu bodo odgovorili v roku, so napovedali: “Vendar ker je to prvi takšen primer, s katerim se srečujemo, še proučujemo, kdo bo podal odgovor na zahtevo komisije.” Jadranka Dakić, ki je kot predsednica sveta LL dobila isti poziv KPK, je o tem povedala le: “Pustite nas, da to sami uredimo. Bomo uredili.”

KPK na lastno pobudo

Predsednik KPK Goran Klemenčič je v svojem pozivu zapisal, da morata svet zavoda in mestni svet v 30 dneh oceniti te posledice ter “po potrebi uvesti nadzorne in disciplinske postopke ter sprejeti ustrezne ukrepe”.

KPK je postopek začela na lastno pobudo, ker je senat ekonomske fakultete v Ljubljani kot najvišji organ članice univerze ugotovil plagiatorstvo znanstvenega dela, kar “ima izrazito negativno vrednostno konotacijo in po mnenju KPK brez dvoma v konkretnem primeru pomembno negativno vpliva na integriteto položaja direktorja in javnega zavoda”. Komisija tudi meni, da nadzorni organi v takem primeru ne morejo “razpolagati le v skladu s tržno ali interesno logiko, ampak so dolžni krepiti javni interes, transparentnost, vladavino prava in integriteto javnega sektorja”. Spomnimo, da so svetniki, ki so podprli Jakliča, poudarjali njegovo poslovno uspešnost.

Poziv KPK glede Jakliča je včeraj javnosti posredoval Dragutin Mate, vodja svetniške skupine SDS v MOL in član sveta LL, ki je tudi pozval, naj svetniki to obravnavajo na naslednji seji mestnega sveta, ki bo 13. februarja, in naj se javni razpis za imenovanje direktorja LL ponovi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:15 31. Januar 2012.

    Kakšen je tak človek, ki ne čuti sramu, ko ga javno ulovijo pri goljufiji??

  • 20:26 30. Januar 2012.

    To je pa vzorno odločanje mešetarja Jankovića.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.