"Da" tožilstvu za gospodarski kriminal

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Parlament je s 44 glasovi za in 32 proti sprejel novi zakon o državnem tožilstvu. Ta naj bi okrepil samostojnost državnega tožilstva in predvsem omogočil učinkovitejši boj zoper najhujše oblike gospodarskega kriminala.
Oglej si celoten članek

Cilji zakona so okrepiti samostojnost državnega tožilstva in uvedba možnosti osredotočanja pregona na prioritete. Uvaja se zunanji nadzor nad tožilsko organizacijo v obliko novega državnotožilskega sveta, zakon prinaša večjo odgovornost vodij tožilstev, predvsem pa omogoča učinkovitejši boj zoper najhujše oblike gospodarskega kriminala.

Vzpostavlja namreč drugačno organizacijsko umestitev sedanje skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Ta po predlogu zakona postaja samostojno, tako imenovano 12. državno tožilstvo.

Tožilstvu usmerja, ne le izvaja pregon

Zakon po besedah državnega sekretarja prinaša tudi depolitizacijo oziroma odmik politike od kadrovanja na tožilstvu. Povečuje namreč vlogo državnotožilskega sveta, ki dobiva nove pristojnosti v postopkih imenovanja vodij tožilstev ter pomembno vlogo pri oblikovanju politike pregona.

Z njim se zavzemajo za centralizirano državno tožilstvo na ravni usklajevanja, usmerjanja in nadzora. Na ravni izvajanja funkcije državnih tožilcev pa so bistveno poudarjeni elementi decentralizacije. S prenosom izvajanja pregona v konkretnih zadevah na raven okrožnih državnih tožilstev pa se vrhovno državno tožilstvo postavlja v položaj usmeritev pregona, ne pa tudi njegovega izvajanja.

Tako ohranja nepristransko nadzorstveno vlogo, je ob današnjem drugem branju zakona poudaril državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Boštjan Škrlec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:26 19. Oktober 2011.

    zdaj pa bojo vsi kontrolirali če hranite račune vsaj deset let...težja oblika gospodarskega kriminala?? Zakaj pa je Jankovič še na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.