Dacarji vam bodo sami napisali obračun

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Davčni organ naj bi po novem zavezancem za plačilo prispevkov za socialno varnost, kot so samozaposleni, družbeniki ali kmeti, poslal predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za finance je v javno obravnavo posredovalo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku, ki prinaša kar nekaj novosti in administrativnih poenostavitev. 

FURS naj bi po novem izdal vsem zavezancem (zavarovancem) – samozaposlenim osebam, družbenikom, kmetom, ki so obvezno ali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, davčnim  zavezancem, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic, in ostalim prostovoljno vključenim v obvezno pokojninsko zavarovanje (zavarovancem, za katere razpolaga s podatki za določitev zavarovalne osnove), predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost.

Obvezno poslovanje preko eDavkov

"Na ta način se vzpostavi možnost znižanja stroškov vodenja računovodstva zavezancem, davčnemu organu pa se zagotovi pogoje za pravilno in pravočasno pobiranje prispevkov za socialno varnost," pojasnjujejo na ministrstvu za finance. "Za kategorije zavarovancev, ki bodo vključene v sistem predizpolnjenega  obračuna, se zahteva obvezno poslovanje z davčnim organom v zvezi z izpolnjevanjem obveznosti iz naslova prispevkov  za socialno varnost prek portala eDavki." 

Po podatkih FURS je od teh zavezancev v letu 2015 skoraj 85 odstotkov že uporabljalo eDavke. "Od tistih, ki portala eDavki še niso dolžni uporabljati, pa je večina takih, ki morajo elektronsko poslovati z državno upravo na drugih področjih, kot so na primer kmetje v zvezi z uveljavljanjem neposrednih plačil," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Zamik roka plačila za pet dni

Foto: Saša Despot FURS Pri izplačilu plač je zamik roka plačila za plačilo davkov in prispevkov za 5 dni. "Z namenom izboljšanja likvidnosti zavezancev za davek, se s predlogom zakona določa petdnevno podaljšanje roka plačila davčnega odtegljaja, kar bo zavezancem za davek omogočilo večjo likvidnost in plačilno sposobnost in s tem lažje poplačilo davkov in prispevkov," pojasnjujejo na ministrtvu. "Zamik velja tudi v drugih primerih plačila davkov z davčnim odtegljajem."

Davčni organ bo lahko v primerih poenostavljene prisilne poravnave dovolil obročno  plačilo davka v največ 60 mesečnih obrokih. "S tem se rok odplačevanja usklajuje z določbami Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Spremembe pri obrestih

Predlagajo tudi spremembo višine obrestnih mer tako, da se upošteva teža kršitve ter  okoliščina, ali je davčni zavezanec kršitev odpravil sam ali pa je kršitev ugotovil davčni organ. 

Po novem bi letne obrestne mere znašale dva odstotka za odlog ali obročno plačilo davka, tri odstotke za  predložitev davčne napovedi in davčnega obračuna na podlagisamoprijave, pet odstotkov za predložitev davčnega obračuna znotraj DIN (nov institut), sedem odstotkov po odločbi, ki jo izda davčni organ v davčnem inšpekcijskem nadzoru in devet odstotkov obrestne mere zamudnih obresti.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 00:15 25. Maj 2016.

    ja, čist so blesavi. In še onemogočili bi da si ogromno ljudi plačuje zdravstveno, pokojninskega pa ne, ker kasirajo cash …

  • 18:35 24. Maj 2016.

    Točno tako se strinjam, če imaš d.o.o. je pa še slabše, jih moraš pa na Furs poslati kar devet.

  • 16:43 24. Maj 2016.

    Lahko bi poenostavili tako, da bi prispevke plačali z enim nalogom, ne pa da se jih plačuje na štirih. Dvakrat …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.