Dacarka Vida se bo upokojila

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Virtualna svetovalka. Stala več kot milijon.
Oglej si celoten članek

"Prišel je čas, ko se bo naša svetovalka Vida upokojila. Moram reči, da nas je kar drago stala, zato razvijamo lastno programsko rešitev, ki bo v že kratkem dostopna državljanom na naši spletni strani. Ta rešitev ne bo imela podobe osebe, ampak bo to spletni servis, narejen na podlagi potreb zavezancev,” je razkrila Jana Ahčin, prva dama Davčne uprave Republike Slovenije (Durs).

430.000 odgovorov na leto

Vida, ki na vprašanje "koliko si stara?" odgovori, da se je rodila leta 2006, je v posameznem letu v povprečju podala 430.000 odgovorov. Lani se je večina (85 odstotkov) vseh vprašanj nanašala na dohodnino. Idejo za Vido so sicer dobili po švedskem virtualnem davčnem asistentu Eriku, glavni razlog za njen nastanek pa je bilo dejstvo, da so bili davčni uslužbenci zelo obremenjeni z odgovarjanjem na preprosta in ponavljajoča se vprašanja.

Stroškov več kot za milijon


"Vrednost postavitve sistema virtualnega davčnega asistenta je leta 2007 znašala dobrih 648.000 evrov, od tega smo 320.000 evrov namenili za postavitev baze znanja (baza najpogostejših vprašanj), nekaj več kot 327.000 pa za postavitev celotnega sistema. Ob tem vsako leto nastajajo tudi stroški za licence, operativno vzdrževanje, nadgradnje baze znanja in podaljšanje garancije za strojno opremo. Letni strošek je 80.457 evrov," so nam povedali na Dursu. Nov spletni servis bo med drugim vseboval sporočanje informacij o izdanih informativnih izračunih dohodnine na podlagi sporočene davčne številke posameznega zavezanca, saj so se ti na Vido po večini obračali ravno za tovrstne informacije. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:15 27. Januar 2014.

    Ha Ha Ha <br />Pa smo (spet) davkoplačevalci vrgli stran denar... ODGOVARJAL za take BLESAVE ideje in PRIBLISKE ministrov, sekretarjev …

  • 11:35 27. Januar 2014.

    menda se je Vida prokurvala

  • 08:52 27. Januar 2014.

    milijon evrov???!!!! wtf?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.