Dalajlama prispel v Slovenijo

Foto: Žurnal24 Dalajlama Brnik prihod Foto: Žurnal24 Dalajlama Brnik prihod Foto: Žurnal24 Dalajlama Brnik prihod Foto: Žurnal24 Dalajlama Brnik prihod Foto: Žurnal24 Dalajlama Brnik prihod Foto: Žurnal24 Dalajlama Brnik prihod Foto: Žurnal24 Dalajlama Brnik prihod Foto: Žurnal24 (Foto: Borut Cvetko/mediaspeed) Foto: Žurnal24 Dalajlama Brnik prihod Foto: Žurnal24 Dalajlama Maribor sprejem Foto: Žurnal24 Dalajlama Maribor sprejem Foto: Žurnal24 Dalajlama Maribor sprejem Foto: Žurnal24 Dalajlama Maribor sprejem Foto: Žurnal24 Dalajlama sprejem Maribor Foto: Žurnal24 Dalajlama sprejem Maribor Foto: Žurnal24 Dalajlama sprejem Maribor Foto: Žurnal24 Dalajlama sprejem Maribor Foto: Žurnal24 Dalajlama sprejem Maribor Foto: Žurnal24 Dalajlama sprejem Maribor
Tibetanski duhovni voditelj dalajlama je prispel v Slovenijo. V Mariboru ga je sprejel župan Kagler, Mariborčani so nad obiskom navdušeni. V torek bo spregovoril mladim in zasadil drevo miru.
Oglej si celoten članek

Dalajlama je nekaj čez pol četrto uro popoldne prispel na brniško letališče. Z vozilom s spremstvom so ga prepeljali v Maribor, kjer sta ga v hotelu Habakuk, kjer bo med obiskom bival, sprejela mariborski župan Franc Kangler in slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Ivo Vajgl.

Ob prihodu je dalajlama povedal, da moramo živeti v sozvočju in medsebojnem spoštovanju, ter pozval k nenasilju in dialogu. Povedal je, da je vesel, da je prišel, obenem pa ga je malo zeblo, saj je prišel iz tople Indije.

Slovenijo je dalajlama obiskal že julija 2002 na povabilo Univerze v Ljubljani. Takrat je imel v Ljubljani dve predavanji, neuradno pa so ga sprejeli tudi številni visoki slovenski politični predstavniki. Tokrat se državni vrh vabilu ni odzval.

V Mariboru ga je pričakala navdušena množica več deset ljudi. Kangler je gostu zaželel prijetno bivanje v Mariboru. "Počaščen sem, da se je njegova svetost dalajlama odzvala našemu povabilu, kar je vsekakor priznanje za naše mesto. Kot župan mesta, ki bo leta 2012 Evropska prestolnica kulture, si prizadevam za medkulturnost in medversko razumevanje, zato sem prepričan, da bo dalajlama pustil nepozaben pečat v našem okolju," je povedal župan.

Za boljši svet
Vrhunec tridnevnega obiska Nobelovega nagrajenca za mir, med katerim želijo organizatorji spremeniti Maribor v duhovno prestolnico Evrope, bo jutri, ko bo dalajlama spregovoril mladim o etiki za novo tisočletje. Dopoldne bodo dalajlama, župan in rektor Ivan Rozman v parku zasadili drevo miru, nato pa bo gost nagovoril dijake na prvi gimnaziji.

Foto: Žurnal24



 
V Maribor prihaja na povabilo Mestne občine Maribor, Univerze v Mariboru, Prve gimnazije Maribor, Društva za boljši svet in Društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor. Po besedah pobudnice obiska, profesorice Eve Škobalj, so se za to odločili, da bi mladim približali nove vrednote in jih spodbudili k ukrepanju za izboljšanje sveta.

Nepolitičen obisk
Obisk duhovnega vodje ni politične narave, zato ga slovenski državni vrh ne bo sprejel. Se bo pa dalajlama jutri dopoldne sestal z nekdanjim predsednikom vlade in predsednikom stranke SDS Janezom Janšo  ter nekdanjim prometnim ministrom in predsednikom stranke SLS Radovanom Žerjavom.

Obisk je pomemben za prepoznavnost Maribora. Pomembni gost bo imel 24-urno varovanje in vozilo s spremstvom, zaradi obiska pa ne bodo uvedli cestnih zapor.

Njegova svetost 14. dalajlama Tenzin Gjatso se je kot Lhamo Dhondrub rodil 6. julija 1935 v kmečki družini v severovzhodnem Tibetu. Pri dveh letih je bil v skladu s tibetansko tradicijo prepoznan kot reinkarnacija 13. dalajlame, 22. februarja 1940 pa je bil, star komaj 14 let, v Lhasi proglašen za voditelja Tibeta. Po vdoru kitajske vojske v Tibet je pobegnil v Indijo, kjer živi od leta 1959. Od leta 1960 sta njegov sedež in sedež tibetanske vlade v izgnanstvu v Dharamsali na severu Indije.

Dalajlama prihaja v Slovenijo iz Indije, po treh dneh v Mariboru pa se bo pred vrnitvijo domov ustavil še v švicarskem Zürichu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.